Η ευαίσθητη περιοχή είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα.
Πολλές γυναίκες δε θεωρούν ότι η ευαίσθητη περιοχή απαιτεί καθημερινή υγιεινή διαφορετική από το υπόλοιπο σώμα, και χρησιμοποιούν συνηθισμένα καθαριστικά. Ωστόσο, η κατάλληλη προσωπική φροντίδα απαιτεί διαφορετικές συνήθειες και είναι πολύ σημαντική επειδή η ευαίσθητη περιοχή μπορεί να είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις.
Η ευαίσθητη περιοχή διαθέτει ένα ελαφρώς όξινο pH - πιο όξινο από το δέρμα του υπόλοιπου σώματος -, το οποίο προάγει την ανάπτυξη και επικράτηση των φιλικών βακτηρίων (γαλακτοβάκιλλοι).
Τα συνηθισμένα σαπούνια δεν ενδείκνυνται, επειδή διαταράσσουν τη φυσική οξύτητα της περιοχής, η οποία χρησιμεύει ως προστασία από τα επιβλαβή βακτήρια.
Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του pH, διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα με αποτέλεσμα τα παθογόνα μικρόβια να επικρατούν σε βάρος των γαλακτοβακίλλων και να εμφανίζονται συμπτώματα όπως ερεθισμός, κνησμός, οσμή, ακόμα και φλεγμονή.
Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να επιλέγονται τα κατάλληλα προϊόντα για την καθημερινή περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, ειδικά σχεδιασμένα μόνο για γυναίκες!
Μηχανισμός άμυνας του κόλπου
• Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, εκκινούν την απελευθέρωση του γλυκογόνου από τον κολπικό βλεννογόνο.
• Οι πιο κοινοί τύποι ευεργετικών βακτηρίων που αποικίζουν τον υγιή κόλπο είναι στελέχη που ανήκουν στο είδος των γαλακτοβακίλλων (Lactobacillus) που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας της κολπικής χλωρίδας.
• Οι γαλακτοβάκιλλοι καταναλώνουν το γλυκογόνο που εκκρίνεται από τα κύτταρα του κόλπου και παράγουν γαλακτικό οξύ.
• Το γαλακτικό οξύ μειώνει και διατηρεί το pH του κόλπου μεταξύ 3.8-4.5, το οποίο είναι ελαφρώς όξινο.
• Ενώ το όξινο περιβάλλον στον κόλπο μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, στην πραγματικότητα προάγει την υγεία του: Η φυσική αυτή οξύτητα προστατεύει τον κόλπο από την υπερβολική ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών!
• Το γαλακτικό οξύ αναστέλλει την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων προλαμβάνοντας την εμφάνιση λοιμώξεων.
• Επιπλέον, το όξινο περιβάλλον προάγει την ανάπτυξη περισσότερων γαλακτοβακίλλων, διαιωνίζοντας το μηχανισμό που δημιουργεί αυτό το προστατευτικό περιβάλλον.
• Κατά συνέπεια, ο αποικισμός από γαλακτοβακίλλους σχετίζεται με το βέλτιστο, ελαφρώς όξινο, κολπικό pΗ.
• Οι γαλακτοβάκιλλοι προσκολλώνται επίσης στα κύτταρα του κόλπου και στη βλέννα και δημιουργούν φραγμό προστασίας από την προσκόλληση, επικράτηση και πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοοργανισμών.
