9 tips για εσένα που γίνεσαι πρώτη φορά μαμά.
Οι 9 μήνες της εγκυμοσύνης ολοκληρώνονται σε λίγο καιρό και ανυπομονείς να κρατήσει το μωράκι σου στα χέρια σου. Προετοιμάσου κατάλληλα για εκείνο τον καιρό και έχε κατά νου αυτά τα 9 Tips που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις ή απλά να διαχειριστείς καλύτερα μια δύσκολη κατάσταση:
– Βρες την καλύτερη τακτική για εσένα.
Κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της δέχεται πολλές συμβουλές από τους γύρω της, άλλοτε χρήσιμες, άλλοτε όχι και τόσο. Άκου, ψάξε, διάβασε ό,τι θεωρείς απαραίτητο για την ενημέρωσή σου και βάλε ένα όριο σε αυτά που θα σε επηρεάσουν. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις εμπιστοσύνη στο ένστικτό σου και στον ιατρό σου και να θυμάσαι ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό, όπως και κάθε γονέας.
– Μην έχεις εμμονή με τα μικρόβια (…ή τουλάχιστον προσπάθησε).
Προφανώς θα φροντίσεις ο χώρος του σπιτιού και τα σημεία που ακουμπά το μωρό σου (ειδικά τους πρώτους μήνες) να είναι απολύτως καθαρά. Όταν ξεκινήσει να μπουσουλάει θα γίνει απόλυτα σαφές σε εσένα ότι δεν μπορείς να κρατήσεις όλα τα μικρόβια μακρυά του και αυτό δεν πρέπει να σε αγχώνει.
Προσπάθησε να απομονώσεις τις επισκέψεις ξένων τον πρώτο καιρό και ζήτησε από τους φιλοξενούμενούς σου να πλύνουν τα χέρια τους πριν ακουμπήσουν κάτι.
– Ζήτησε βοήθεια.
Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια από ένα συγγενικό σου πρόσωπο ή φίλο/φίλη. Αντιθέτως, είναι ανθρώπινο να επέλθει κόπωση σωματικής και ψυχολογικής φύσης και να χρειαστεί να κάνεις ένα διάλειμμα από την “νέα ρουτίνα” που έχει δημιουργηθεί με το νέο μέλος της οικογένειάς σου. Είναι προτιμότερο να κάνεις μια βόλτα, να “πάρεις μερικές ανάσες” και να επιστρέψεις γεμάτη λαχτάρα και αφοσίωση στο μωράκι σου.
–Ο σύντροφός σου κατανοεί.
Ο ρόλος της μαμάς γλυκός, όμορφος, αλλά και κουραστικός. Πολλές φορές θα συμβεί η μέρα να σου φαίνεται ατελείωτη και εσύ να μην έχεις προλάβει καν να κάνεις τις βασικές δουλειές, με αποτέλεσμα το σπίτι να μοιάζει με “βομβαρδισμένο τοπίο”.
Μην αγχωθείς και προπάντων “μη σε πάρει” από κάτω! Ο σύντροφος σου είναι εκεί για να σε βοηθήσει, να κατανοήσει αυτές τις δύσκολες μέρες και να σε πάρει μια αγκαλιά.
–Κράτα σημειώσεις.
…ημερομηνίες, το πρώτο του γέλιο, το πρώτο του κλάμα, τη πρώτη του λέξη.
Άρχισε να κρατάς σημειώσεις από “μικρά”, καθημερινά επιτεύγματα του μωρού σου που θα είναι πάντα εκεί για να σου αναζωπυρώνουν τις αναμνήσεις σου. Μη κάνεις το λάθος να θεωρήσεις ότι κάτι τέτοιο ανήκει στο μακρινό μέλλον, γιατί δεν αργεί η στιγμή που θα πεις: “Πόσο γρήγορα μεγάλωσε!”
–Ζήσε τη στιγμή.
Ναι, το μωρό σου είναι ότι πιο γλυκό και σημαντικό έχεις στον κόσμο! Απόλαυσε την κάθε στιγμή που έχεις μαζί με το μωρό σου μακρυά από άγχη, σκοτούρες, τύψεις, άσχημες σκέψεις. Αυτό το πλασματάκι ήρθε στη ζωή σου για να τη λαμπρύνει και έχει όλη τη δύναμη να το κάνει. Αφέσου και φρόντισε να χαρείς αυτό το “δώρο”.
– Πρόσεχε τον εαυτό σου.
Φρόντισέ τον και κάν’ τον να αισθανθεί όμορφα. Αν δεν έχεις όρεξη να κάνεις πράγματα, δεν είσαι ευτυχισμένη έχοντας το μωρό σου αγκαλιά, νιώθεις μελαγχολία συχνά, σε σημείο να μη θέλεις να μιλήσεις σε κανέναν, ίσως να σου έχει “χτυπήσει” την πόρτα η επιλόχειος κατάθλιψη.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι αρχικά να μην αισθανθείς άσχημα και στη συνέχεια να μιλήσεις σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι ώστε να σε βοηθήσει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
– Ξεκουράσου.
Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές πως η ιδανική ώρα για να ξεκουραστείς είναι όταν το μωράκι σου κοιμάται. Είναι μια καλή τακτική αλλά δεν «πιάνει» σε όλες τις μανούλες. Βρες τους ρυθμούς σου και φτιάξε το πρόγραμμα που ταιριάζει σε εσένα καλύτερα.
–Αγάπα το σώμα σου.
Αν σε ξενίζει η εικόνα του σώματός σου μετά τον τοκετό και νιώθεις άσχημα για αυτό, θυμήσου ότι: “Το σώμα σου φιλοξένησε για 9 μήνες και μεγάλωσε το πλάσμα που έχεις αυτή τη στιγμή στην αγκαλιά σου”. Για αυτό πρέπει να το ευγνωμονείς!
Εξάλλου, μπορείς να το επαναφέρεις αν το επιθυμείς με υπομονή και επιμονή μέχρι να βρει τους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
Να θυμάσαι ότι το ταξίδι της μητρότητας τώρα ξεκινάει και είναι μοναδικό. Απόλαυσε το!