8 κοινές απορίες των γονιών σχετικά με τους εμβολιασμούς των μωρών και οι απαντήσεις τους.
Ένα μωρό, κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, πρέπει να εμβολιάζεται κατά πολλών σοβαρών ασθενειών.
Ωστόσο, λόγω της έντονης παραπληροφόρησης που “κυκλοφορεί” γύρω από τους εμβολιασμούς αρκετοί γονείς μπερδεύονται και δημιουργούνται ερωτηματικά – 8 από αυτά θα τα βρείτε απαντημένα παρακάτω:
1. Πώς θα ξέρω πότε πρέπει να εμβολιαστεί το μωρό μου;
Ο παιδίατρος οφείλει να πληροφορεί τους γονείς για τα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς αναγνωρισμένων, επιστημονικών φορέων, καθώς και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που σχετίζονται με το είδος και τη χρονική περίοδο που πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί.
Εδώ μπορείτε να βρείτε το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων.
2. Μπορώ να αρνηθώ τους εμβολιασμούς του μωρού μου;
Ως γονέας, μπορείτε να αρνηθείτε τους συνιστώμενους εμβολιασμούς του παιδιού σας. Πριν από κάθε εμβολιασμό θα σας ζητηθεί η συγκατάθεσή σας και, εάν αρνηθείτε, αυτό θα καταγραφεί στις ιατρικές σημειώσεις του παιδιού σας.
Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, όμως, καλό είναι να λάβετε υπόψη τους λόγους για τους οποίους οι γιατροί συνιστούν να εμβολιάζονται τα παιδιά και μπορείτε να βρείτε τους πιο σημαντικούς εδώ.
3. Εάν το παιδί μου “χάσει” έναν εμβολιασμό τι γίνεται;
Εάν χάσατε το ραντεβού με τον παιδίατρό σας στο οποίο θα έκανε το παιδί εμβόλιο, καλό θα ήταν να επαναπρογραμματίσετε νέο ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να συνεχίσετε το πρόγραμμα του εμβολιασμού από εκεί που σταματήσατε χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβετε ένα εμβόλιο.
5. Θα έχει το μωρό μου παρενέργειες από τον εμβολιασμό;
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι τα εμβόλια που χορηγούνται στα μωρά είναι ασφαλή. Ωστόσο, όπως και με οποιοδήποτε φάρμακο, μπορεί να παρουσιαστούν παρενέργειες. Οι περισσότερες παρενέργειες εμβολίων (που είναι διαθέσιμα σήμερα), είναι ήπιες, τοπικές αντιδράσεις όπως ερυθρότητα (κοκκινίλα), οίδημα (πρήξιμο), ελαφρύς πόνος στο σημείο της ένεσης, χαμηλός πυρετός, εξάνθημα. Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν 1-2 ημέρες το πολύ.
6. Μπορούν τα μωρά που έχουν κάποια αλλεργία να κάνουν εμβολιασμούς;
Το άσθμα, το έκζεμα, οι δυσανεξίες σε τρόφιμα και οι αλλεργίες δεν αποτελούν εμπόδιο για να συνεχίσει ένα παιδί τους εμβολιασμούς του. Για οποιεσδήποτε διευκρίνηση, όμως, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.
7. Μπορεί το μωρό μου να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε κάποιο εμβόλιο;
Είναι σπάνιο ένα μωρό να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε ένα εμβόλιο, αλλά μπορεί να συμβεί. Τα σημάδια της αλλεργικής αντίδρασης σε έναν εμβολιασμό είναι συνήθως ένα εξάνθημα, ο έντονος κνησμός στο σημείο του εμβολιασμού ή σε ολόκληρο το σώμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, συμβουλευτείτε άμεσα τον ιατρό σας που θα σας ενημερώσει για την αντίστοιχη θεραπεία.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση με δυσκολίες στην αναπνοή, μέσα σε λίγα λεπτά από την ένεση.
8. Εάν το μωρό μου είναι άρρωστο, πρέπει να αναβάλω τον εμβολιασμό;
Εάν το μωρό σας είναι απλά κρυωμένο και δεν παρουσιάζει πυρετό, μπορεί να κάνει τους εμβολιασμούς του κανονικά. Στην περίπτωση που έχει πυρετό, καλό θα ήταν να αναβάλλετε τον εμβολιασμό μέχρι να αναρρώσει.
Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τους εμβολιασμούς μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας – είναι ο καταλληλότερος να σας κατευθύνει ορθά.