7 συμβουλές για την επίσκεψη στο μουσείο μαζί με τα παιδιά.
Η επίσκεψη στο μουσείο είναι μια πολύ καλή, εκπαιδευτική δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε παρέα με τα παιδιά σας. Τα παιδία, από πολύ μικρή ηλικία, παίρνουν από τα μουσεία ερεθίσματα, έμπνευση, ενθάρρυνση για νέες ιδέες, μαθαίνουν καινούρια πράγματα και τους δημιουργούνται νέες απορίες.
– Παρακάτω σας έχουμε ορισμένες συμβουλές ώστε να κυλίσουν όλα “σύμφωνα με το σχέδιο” όταν αποφασίσετε να εξερευνήσετε ένα μουσείο μαζί με τα παιδιά σας.
1. Ενημερωθείτε σχετικά με τις εκπτώσεις.
Συνήθως τα μουσεία έχουν μειωμένες τιμές για τα μικρά παιδιά και έχουν ορίσει ορισμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου (δες στο τέλος του άρθρου) για όλους. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ημερομηνίες ή τα οικογενειακά πακέτα για να εξοικονομήσετε χρήματα (ειδικά αν η οικογένεια σας αποτελείται από 3 μέλη και πάνω).
2. Ελέγξτε τις εκδηλώσεις.
Τα μουσεία συχνά έχουν ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά, το οποίο πραγματοποιούν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Ενημερωθείτε εγκαίρως και βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε μια ενδιαφέρουσα, παιδική δραστηριότητα.
*Έχετε κατά νου ότι τα ειδικά προγράμματα δεν διαφημίζονται σε μεγάλο βαθμό.
3. Ξεκινήστε από το τέλος της έκθεσης.
Εάν φτάσετε στο μουσείο σε ώρα αιχμής, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κεντρική έκθεση να είναι γεμάτη. Αποφύγετε τα πλήθη πηγαίνοντας σε άλλο όροφο και κινηθείτε προς τα εκθέματα που δεν βρίσκονται κοντά στην είσοδο. Επιστρέψτε στην κύρια έκθεση όταν θα έχει φύγει ο πολύς κόσμος.
4. Φτιάξτε ένα πλάνο.
Τα μεγάλα μουσεία έχουν πολλά εκθέματα τα οποία δεν προλαβαίνετε να θαυμάσετε με μία μόνο επίσκεψη. Ελέγξτε εκ των προτέρων ποια εκθέματα είναι αυτά που “δεν πρέπει να χάσετε” και καθοδηγήστε την νεαρή σας ομάδα.
Μην προσπαθήσετε να τα δείτε όλα γιατί θα βρεθείτε εξαντλημένοι οικογενειακώς.
5. Έχετε στο νου μια έξοδο “διαφυγής”.
Τα παιδιά έχουν την τάση να βαριούνται εάν ξοδέψουν πολύ χρόνο σε ένα χώρο με στατικά εκθέματα (μπορούμε να το αποκαλέσουμε ως το “σύνδρομο του μουσείου”). Αντί να επιστρέψετε νωρίς στο σπίτι, βρείτε έναν υπαίθριο χώρο και κάντε ένα διάλειμμα για να “αδειάσουν” τα κεφάλια όλων – τα περισσότερα μουσεία έχουν κήπους και αυλές. ‘Λίγος’ ήλιος και ο ‘φρέσκος’ αέρας θα σας επιτρέψουν να συνεχίσετε την επίσκεψή σας με ακόμα περισσότερη όρεξη.
6. Ελέγξτε τις επιλογές σας για φαγητό.
Τα μουσεία έχουν εστιατόρια συνήθως, για αυτό είναι καλό να ελέγξετε την ιστοσελίδα του μουσείου πριν την επίσκεψή σας σε αυτό. Αν θέλετε να γευματίσετε πιο ελεφρά, θα ήταν καλή ιδέα αν ετοιμάζατε για να πάρετε μαζί σας μερικά σνακ από το σπίτι ή να βρείτε ένα κοντινό φούρνο για να τροφοδοτήσετε το “πλήρωμά” σας.
Αν το παιδί σας βρίσκεται σε βρεφική ηλικία, φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα σύνεργα του φαγητού του, στην τσάντα του.
7. Προϋπολογίστε τα επιπρόσθετα.
Πολλά μουσεία έχουν παροδικές εκθέσεις, που δεν ανήκουν στην μόνιμη έκθεση και δεν συμπεριλαμβάνονται στη γενική είσοδο. Πρόκειται συνήθως για πρωτότυπες προτάσεις που αξίζει να δείτε, αν φυσικά σας το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας. Ενημερωθείτε πριν ξεκινήσετε την επίσκεψή σας για τις επιπρόσθετες αίθουσες του μουσείου και θέστε τα όριά σας όσο αφορά τα χρήματα και το χρόνο που επιθυμείτε να δαπανήσετε.
- Ημέρες Ελεύθερης Εισόδου
Για τα περισσότερα μουσεία αυτές οι ημέρες είναι:
– η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου,
– η 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
– η 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
– το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου του εκάστου έτους)
– η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη) και
– η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου του εκάστου έτους.