7 βασικά Tips επιβίωσης για τις νέες μαμάδες.
Το τοπίο είναι πρωτόγνωρο, το άγνωστο μπορεί να προκαλεί φόβο, αλλά τα συναισθήματα που συνοδεύουν την γέννηση του παιδιού σας και το μεγάλωμα της οικογένειάς σας είναι εκρηκτικά. Μερικές φορές οι καταστάσεις μπορεί να σας καταβάλλουν σε συνδυασμό με τα εξαντλητικά ωράρια των πρώτων μηνων, αλλά αρκεί να θυμάστε αυτά τα σημαντικά 7 tips για να κυλήσουν όλα όμορφα και ομαλά:
1. Δεν χρειάζεται κάνετε απόλυτη ησυχία για να κοιμηθεί το μωρό.
2. Κρατήστε το ξύπνιο κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Είτε θηλάζετε, είτε έχετε επιλέξει ένα ποιοτικό βρεφικό γάλα σε σκόνη για την διατροφή του μωρού σας, είναι σημαντικό αυτή να διεξάγεται χωρίς μεγάλα διαλείμματα. Τα βρεφάκια συνηθίζουν να χαλαρώνουν στην αγκαλιά της μαμάς (ή του μπαμπά) και να αποκοιμιούνται. Προσπαθείτε να τα ξυπνάτε τρίβοντας απαλά το αυτάκι ή το μάγουλό τους και να συνεχίζουν την διαδικασία του φαγητού, καθώς έτσι ολοκληρώνουν σωστά το γεύμα τους και δεν διακόπτουν τα διαστήματα ύπνου τους.
3. Ενισχύστε το δεσμό του βρέφους με το μπαμπά του.
Είναι σημαντικό να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από τις πρώτες ημέρες που θα βρίσκεστε στο σπίτι με το νεογέννητο. Ενθαρρύνετε τον σύντροφό σας να αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με όσα χρειάζεται το μωρό και βοηθήστε τον να ξεπεράσει τους φόβους του.
Διαβάστε επίσης: “Tips προς μπαμπάδες: 8 τρόποι για να επικοινωνήσετε με το νεογέννητο μωρό σας.”
4. Ένα μωρό μπορεί να κλαίει από “κούραση”.
Αν είστε νέα μανούλα ίσως να μην μπορείς να κατανοήσεις πλήρως τον όρο, αλλά σύντομα το αγγελούδι σου θα στο ‘διδάξει’. Ένα βρέφος εκφράζει μια βασική του ανάγκη, όπως το φαγητό, η αλλαγή πάνας κλαίγοντας, αλλά με τον ίδιο τρόπο θα σας πει “Βαρέθηκα, ασχολήσου μαζί μου” ή “Κουράστηκα και χρειάζομαι περισσότερο ύπνο”. Σύντομα θα καταλάβετε ότι το νεαρό πλασματάκι έχει περισσότερες ανάγκες από αυτές που φανταζόσασταν και ένα, μοναδικό τρόπο να τις εκφράσει-το κλάμα.
5. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου.
Μπορεί να είστε νέοι γονείς, “φρέσκιοι” σε πρωτόγνωρες συνθήκες και να χρειάζεστε τις απόψεις των πιο έμπειρων, αλλά πιστέψτε μας κάποια στιγμή αυτή η ανάγκη θα καταλαγιάσει-όχι όμως και οι φωνές τριγύρω. Πριν αισθανθείτε πίεση, θυμηθείτε να εμπιστευθείτε το δικό σας μητρικό και πατρικό ένστικτο για τα θέματα του παιδιού σας, και να βάλετε όριο σε αυτά που ακούτε.
6. Ζητήστε και αποδεχτείτε βοήθεια.
Μην μπείτε στην (πολλές φορές ψυχοφθόρα) διαδικασία να τα καταφέρετε όλα μόνη σας ή μόνοι σας, απορρίπτοντας την “χείρα βοηθείας” που σας εκτείνουν. Επιλέξτε εσείς τον τρόπο που μπορούν να σας βοηθήσουν και αποδεχτείτε ή ζητήστε τη βοήθεια αγαπημένων σας προσώπων. Δώστε το χρόνο και το δικαίωμα στον εαυτό σας να ξεκουραστεί και να βιώσει απολαυστικά το “θαύμα” της γέννησης του παιδιού σας.

7. Εξασφαλήστε χρόνο για τον εαυτό σας.
Η φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας είναι τόσο σημαντική όσο και η φροντίδα του εαυτού σας. Μη το θεωρήσετε πολυτέλεια και σε καμία περίπτωση μην έχετε τύψεις αν αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε ένα απολαυστικό μπάνιο, αν κοιμηθείτε λίγο παραπάνω ή αν κανονίσετε μια έξοδο για ψώνια ή για καφέ με τις φίλες σας.
Απολαύστε τις καλύτερες ημέρες της ζωής σας και χαρίστε στο μωρό σας τον ευτυχισμένο εαυτό σας!