0 Comment
6 tips για να “ξεκλειδώσετε” την ομιλία του.
Κάθε μικρό αγγελουδάκι έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και το ίδια συμβαίνει και με την ομιλία του. Δεν πιέζουμε τα παιδιά να μιλήσουν αλλά τα ενθαρρύνουμε και τα βοηθάμε να “ξεκλειδώσουν” την φωνούλα τους με 6 απλές κινήσεις:
1. Μιλήστε του παντού και για τα πάντα
προσπαθήστε να του μιλάτε για ποικίλα πράγματα, είτε βρίσκεστε στο σπίτι, είτε είστε εκτός αυτού. Αν το παιδί έχει ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό, τότε “τα νέα από τον σταθμό” θα γίνουν η αγαπημένη σας συνήθεια. Σε μια βόλτα δείξτε του απλά πράγματα όπως είναι τα λουλουδάκια, ένα συντριβάνι, άλλα παιδάκια και κάντε του ερωτήσεις. Με αυτό τον τρόπο τον προτρέπετε να εκφράσει τον ευατό του και τις σκέψεις του μέσα από κινήσεις και μορφασμούς αρχικά και πολύ σύντομα μέσα από λογάκια.
2. Παίξτε μαζί
Όση ώρα παίζετε μαζί του με κάποιο παιχνίδι ή διαβάζετε το αγαπημένο του βιβλίο, μιλήστε του καθαρά και δυνατά. Οι περιγραφές, τα σχήματα, τα χρώματα και όλες οι νέες λεξούλες που ακούει το παιδί, εξάπτουν την φαντασία του και του δίνουν κίνητρο να εκφραστεί. Βασιλιάς των δραστηριοτήτων που βοηθούν με αυτόν τον τρόπο, παραμένει η ανάγνωση ενός βιβλίου-πάντα ανάλογο της ηλικίας του παιδιού.
3. Περιορίστε τα Gadgets
Το να ασχολούνται τα παιδιά με τα κινητά μας, τα tablet και όλα τα ηλεκτρονικά gadgets που τους τραβούν την προσοχή, είναι αναπόφευκτο. Ειδικά όταν βλέπουν τους μεγαλύτερους να το κάνουν. Προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο έκθεσης των παιδιών σε αυτά (π.χ. ένα επεισόδιο από το αγαπημένα κινούμενα σχέδια τη φορά), αφού δεν βοηθούν το παιδί να συμμετέχει με κάποιο τρόπο, καθώς δεν είναι διαδραστικά μέσα.
Προσοχή: Αυτή η ομάδα των παθητικών μέσων περιλαμβάνει την τηλεόραση και το laptop.
4. Διορθώστε το
Όταν ξεκινήσει να λέει λεξούλες ή και μικρές φρασούλες θα κάνει πολλά λάθη-είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι κάθε φορά να το διορθώνετε επαναλαμβάνοντας, με όμορφο και γλυκό τρόπο, την σωστή διατύπωση. Δεν μαλώνουμε το παιδί, ίσα-ίσα το ενθαρρύνουμε να προσπαθήσει να το πει ξανά σωστά.
Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν το “σωστό” αν δεν τα καθοδηγήσει κάποιος προς τα εκεί, και αν δεν τους επισημάνει τη διαφορά “λάθους”-“σωστού”.
Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν το “σωστό” αν δεν τα καθοδηγήσει κάποιος προς τα εκεί, και αν δεν τους επισημάνει τη διαφορά “λάθους”-“σωστού”.
κορυφή
5. Μη μιλάτε “μωρουδίστικα”
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε (σχεδόν) όλοι, είναι να μιλάμε στα παιδιά μας με φράσεις μονοσύλλαβες που έχουμε ακούσει από τα ίδια στις πρώτες τους προσπάθειες για ομιλία. Όταν επιμένουμε, όμως, σε αυτές είναι σαν να του δείχνουμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος ομιλίας.
Όσο νεαρό και αν είναι το παιδί (μωρό ακόμα) είναι προτιμότερο να του μιλάμε με ολοκληρωμένες προτάσεις και λεξούλες απλές.

6. Να είστε υπομονετικοί
Το μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν πολλές στιγμές που δοκιμάζουν την υπομονή σου, την αντοχή σου, τις δυνατότητές σου σαν άνθρωπος. Έτσι και σε αυτό το πολύ σημαντικό βήμα για το παιδί -την ομιλία του- απαιτείται υπομονή και προσπάθεια ξανά και ξανά.
Και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει… όλους! Και θα είναι αυτές οι μικρές, σημαντικές στιγμές που θα απογειώσουν την ευτυχία σας!