6 συμβουλές οργάνωσης χρόνου για πολυάσχολους γονείς.
Από τη στιγμή που γίνεσαι γονέας, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου, και συνεχώς πλανάται στη σκέψη σου η φράση “δεν προλαβαίνω”.
Αν όμως υπήρχαν κάποια σημαντικά Tips που θα σας “χάριζαν” περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα σας και θα σας βοηθούσαν να οργανωθείτε εύκολα, θα τα ακολουθούσατε;
– Δοκιμάστε τις παρακάτω, 6 συμβουλές για μερικές εβδομάδες και πείτε μας:
1. Παροτρύνετε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού.
Έτσι όχι μόνο θα μοιραστούν οι δουλειές (όσο είναι δυνατόν), αλλά παράλληλα θα απασχοληθούν δημιουργικά, θα νιώσουν ότι τα εμπιστεύεστε και θα περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους. Μπορείτε να κάνετε διαλείμματα μεταξύ των εργασιών για να παίζετε ένα γρήγορο παιχνίδι και να το διασκεδάζετε.
2. Ξεκινήστε την ημέρα σας από νωρίς.
Αν είστε γονέας, τότε σίγουρα ξυπνάτε νωρίς το πρωί. Δοκιμάστε να αποχωριστείτε το κρεβάτι σας νωρίτερα από την ώρα που ξυπνάνε τα παιδιά, γιατί αυτές οι πρωινές ώρες ηρεμίας που έχετε στη διάθεσή σας έχουν αποδειχτεί ότι είναι οι πιο παραγωγικές και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “σωτήριες” για την τήρηση του προγράμματός σας. Εκμεταλλευτείτε τις για να μαγειρέψετε, να τακτοποιήσετε το σπίτι αλλά και για να κάνετε την αγαπημένη σας άσκηση.
3. Οργανωθείτε από το προηγούμενο βράδυ.
Ετοιμάστε από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα των παιδιών σας και τα δικά σας, αν πρόκειται να βγείτε από το σπίτι, καθώς και το γεύμα που θα πάρετε στην δουλειά σας, τα σνακ και τις τσάντες των παιδιών σας αν βρίσκονται σε σχολική ή προσχολική ηλικία.
Μπορεί αυτού του είδους η οργάνωση να σας ‘φαίνεται βουνό’ και να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε πριν πέσετε στο κρεβάτι αλλά είναι το “κλειδί” για πιο ήρεμες ημέρες.
4. Συμμαζεύετε το σπίτι λίγο αλλά συχνά.
Ένα κόλπο που “πιάνει” είναι να μην αφήνετε να “μαζεύονται” οι δουλειές του σπιτιού, γιατί τότε η λίστα φαίνεται τρομακτική και απλησίαστη. Για παράδειγμα, μπορείτε να πλένετε τα πιάτα κατευθείαν μετά από κάθε γεύμα και να τακτοποιείτε τα παιχνίδια του μωρού σας κάθε βράδυ αφού το βάλετε για ύπνο.
5. Φτιάξτε εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού.
Θα σας γλιτώσει από τη βασανιστική ερώτηση “τι θα φάμε σήμερα” που θέτετε κάθε μέρα στον εαυτό σας και θα σας βοηθήσει να ακολουθήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών σας, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς σας.
6. Χρησιμοποιήστε ένα πίνακα ή σημειωματάριο.
Επιλέξτε ένα πινακάκι τοίχου ή το προσωπικό σας ημερολόγιο για να σημειώνετε όλα αυτά που θέλετε να θυμάστε μέσα στην εβδομάδα σας.
Τα ραντεβού των γιατρών του μωρού σας, το πάρτι που είναι το μικρό σας καλεσμένο, η βόλτα στο μουσείο μαζί με τα παιδιά σας αλλά και η επίσκεψη που έχετε κανονίσει σε ένα φιλικό πρόσωπο μπορούν να περαστούν σε αυτό το ημερολόγιο ώστε να μην χρειάζεται να τα θυμάστε όλα απ’ έξω. Δοκιμάστε το!
Tip: Φτιάξτε και λίστα με πράγματα που θέλετε να κάνετε αλλά δεν τα έχετε προλάβει ακόμα, και επιδιώξτε να πραγματοποιείτε ένα κάθε εβδομάδα.
Οργανωθείτε σωστά και εξοικονομήστε χρόνο (που δεν φαντάζεστε ότι είχατε στη διάθεσή σας) για τα παιδιά σας, την οικογένειά σας και το εαυτό σας!