12 Μύθοι σχετικά με την ατοπική δερματίτιδα. (α’ μέρος)
Η ατοπική δερματίτιδα είναι πάθηση του δέρματος με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα και τον έντονο πολλές φορές κνησμό. Παρ’ όλο που στην περίπτωσή της τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, υπάρχουν μύθοι που μας μπερδέυουν και μας αποπροσανατολίζουν.
– Ποιοί είναι αυτοί;
1ος Μύθος: Η ατοπική δερματίτιδα είναι το ίδιο με το έκζεμα.
Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια μορφή εκζέματος, και στην πραγματικότητα, είναι η πιο κοινή. Η ατοπική δερματίτιδα ονομάζεται μερικές φορές και ατοπικό έκζεμα.
Ο όρος “έκζεμα” αναφέρεται σε μια σειρά δερματικών παθήσεων που προκαλούν ερυθρότητα, φλεγμονή και ξηρό δέρμα.
2ος Μύθος: Η ατοπική δερματίτιδα είναι μεταδοτική.
Η ατοπική δερματίτιδα προκαλεί εμφανώς ερεθισμένο δέρμα και κνησμό, συμπτώματα που πολλοί συνδέουν με την μεταδοτικότητα. Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική, και οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ακόμη και αν έρθει κάποιος σε επαφή με τη πιο ακραία μορφή της πάθησης, δεν μπορεί να “κολλήσει”. Ο μόνος τρόπος για να μεταδοθεί η ατοπική δερματίτιδα είναι από το γονέα στο παιδί μέσω του γενετικού υλικού.
3ος Μύθος: Αν υπάρχει ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας, τότε θα την εμφανίσει και το μωρό.
Όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση σε μια οικογένεια τότε αυξάνονται οι πιθανότητες το μωρό να εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα. Τίποτε δεν μπορεί να προκαθορίσει την εκδήλωση της πάθησης, καθώς όπως προαναφέραμε απαιτείται συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.
4ος Μύθος: Η ατοπική δερματίτιδα θεραπεύεται.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να θεραπευθεί η ατοπική δερματίτιδα, αλλά είναι δυνατόν να τεθεί σε καταστολή.
Για την αντιμετώπισή της συνίσταται η χρήση ενός ήπιου καθαριστικού σώματος στο καθημερινό μαπανάκι, ακολουθούμενο από της εφαρμογή κρέμας ενυδάτωσης για την περιποίηση του ξηρού και ευαίσθητου ατοπικού δέρματος.
– Εμείς σας συνιστούμε τα προϊόντα της σειράς Novatopia που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της δερματικής νόσου και να βοηθήσουν τους πάσχοντες με άμεσα αποτελέσματα.
Για τις σοβαρές περιπτώσεις και μόνο αν το κρίνει απαραίτητο ο δερματολόγος, υπάρχουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα βοηθήσουν να τεθεί υπό έλεγχο η πάθηση και όχι να θεραπευτεί σε ποσοστό 100%.
5ος Μύθος: Οι ενυδατικές κρέμες προσθέτουν υγρασία στο δέρμα.
Οι ειδικές (για την ατοπία) ενυδατικές κρέμες στην πραγματικότητα, δεν προσθέτουν υγρασία στο δέρμα, αλλά βοηθούν στην διατήρηση της υγρασίας δημιουργώντας ένα φραγμό λιπιδίων. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα έχουν δυσλειτουργία στην διατήρηση του φυσικού φραγμού του δέρματος, ο οποίος είναι σημαντικός για την προστασία από μικροοργανισμούς καθώς και για τη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα.
Όταν κάποιος πάσχει από ατοπική δερματίτιδα, ο φραγμός του δέρματός του δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να εμφανίζει μεγαλύτερη απώλεια νερού από το δέρμα, γεγονός που επιδεινώνει το ξηρό δέρμα – χαρακτηριστικό της πάθησης. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας καθημερινά (ειδικά αμέσως μετά το μπάνιο), μπορεί να βοηθήσει στο “κλείδωμα” της υγρασίας και την αποκατάσταση του επιδερμικού φραγμού.
6ος Μύθος: Όσοι έχουν ατοπική δερματίτιδα δεν πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το νερό μπορεί να ξηράνει το δέρμα περισσότερο. Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι συμφωνούν ότι το καθημερινό μπάνιο μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση του δέρματος, καθώς και στην απομάκρυνση των βακτηρίων ή άλλων μικροοργανισμών ικανών να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Οι μύθοι είναι καλό να καταρρίπτονται, ειδικά όταν το ζητούμενο είναι η καλή υγεία. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και φροντίστε το δερματάκι του μωρού σας κατάλληλα, ώστε να του εξασφαλίσετε μια καθημερινότητα χωρίς ερεθισμούς!