6 βλαβερές συνήθειες και πώς επηρεάζουν την υγιεινή των δοντιών.
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες τις οποίες τα παιδιά αρχίζουν σε μικρή ηλικία και τα ακολουθούν, μέχρι την εφηβεία, ίσως και στην ενήλικη ζωή τους. Οι 6 παρακάτω συνήθειες μπορεί να μη σας έχει περάσει από το μυαλό ότι είναι βλαβερές για τα δόντια.
“Φάγωμα” νυχιών
Είναι μια συνήθεια την οποία αποκτούν τα παιδιά σε μικρή ηλικία. Το φάγωμα των νυχιών είναι βλαβερό διότι μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στα δόντια αλλά και μολύνσεις από τα μικρόβια που βρίσκονται στα νύχια.
Πιπίλισμα του δαχτύλου
Το πιπίλισμα του δαχτύλου συναντάται συχνά στα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά στα νήπια, η οποία τα ανακουφίζει από πόνους που προέρχονται από τα ούλα και συνήθως σταματάει όταν το παιδί φτάσει να είναι 4-5 ετών. Αν συνεχίσει αυτή τη συνήθεια μετά την ηλικία των 5 θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας, διότι μπορεί να προκληθεί μετατόπιση των μπροστινών δοντιών, και ίσως χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία στο μέλλον.
Πολύ δυνατό βούρτσισμα
Το δυνατό και “βίαιο” βούρτσισμα δεν συνίσταται ως τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών. Έχει ως αποτέλεσμα να αφαιρεί το προστατευτικό σμάλτο, να οδηγεί σε υποχώρηση των ούλων και σε αυξημένη ευαισθησία των δοντιών.
Συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας για να σας δείξει με ποιον τρόπο πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας.
Δάγκωμα σκληρών αντικειμένων
Πολλά παιδιά σε μικρή ηλικία έχουν την τάση να δαγκώνουν σκληρά αντικείμενα, όπως μαρκαδόρους και μολύβια με αποτέλεσμα να σπάνε ή να τραυματίζουν κάποιο δόντι τους.
Κατανάλωση αναψυκτικών με ανθρακικό
Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη, η οποία (όπως γνωρίζουμε) δεν είναι ωφέλιμη για την υγεία των παιδιών. Σε συνδυασμό με το ανθρακικό, που περιέχεται στα αναψυκτικά σε μορφή φωσφορικού και κιτρικού οξέος, αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό, αφού αυτά τα οξέα διαβρώνουν την αδαμαντίνη (η οποία καλύπτει το τμήμα του δοντιού που είναι ελεύθερο στην στοματική κοιλότητα) και είναι υπεύθυνα για πολλά, οδοντικά προβλήματα.
– Καλό είναι μετά τη χρήση αναψυκτικών τα ξεπλένουμε το στόμα με άφθονο νερό.
Tips για τη σωστή υγιεινή των δοντιών
– Όταν εμφανιστούν όλα τα νεογιλά ή παιδικά δόντια, θα πρέπει να αρχίσει και το καθημερινό βούρτσισμα (μια φορά την ημέρα). Τα απαραίτητα «εργαλεία» για το βούρτσισμα είναι μια μαλακή οδοντόβουρτσα και μια παιδική οδοντόκρεμα.
– Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία των παιδικών δοντιών. Η ζάχαρη και το άμυλο είναι δυο τροφές επιβλαβείς στα δόντια καθώς επιτρέπουν στα βακτήρια να παράγουν οξέα. Φροντίστε το παιδί σας να καταναλώνει προϊόντα με ζάχαρη και άμυλο μαζί με το φαγητό και να βουρτσίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα.
– Μην αμελείτε τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο του παιδιού στον παιδοδοντίατρο, κάθε 6 μήνες. μετά την ηλικία των 6 ετών.
Συμβουλευτείτε τον παιδοδοντίατρό σας - ο μόνος κατάλληλος για τη φροντίδα των παιδικών δοντιών.