5+1 Tips για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις βρεφικές “γουλίτσες”.
Σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει για τις «γουλίτσες», που αφήνουν τα βρέφη κατά τη διάρκεια ή μετά το τάισμα, είτε θηλάζουν, είτε πίνουν γάλα από το μπιμπερό τους.
Αυτές οι “γουλίτσες” ή αναγωγές, όπως τις ονομάζουν οι ειδικοί είναι η εξαγωγή μικρής ποσότητας γάλακτος από το στοματάκι των βρεφών, συνήθως μετά από το γεύμα τους. Οι αναγωγές εμφανίζονται τους τρεις πρώτους μήνες και σταματούν στο πρώτο χρόνο της ζωή του βρέφους.
Πώς αντιμετωπίζονται;
Στο εμπόριο υπάρχουν σειρές βρεφικών γαλάτων με εξειδικευμένη σύνθεση που διαθέτουν αντι-αναγωγική δράση (για τις περιπτώσεις που ο μητρικός θηλασμός δεν εφαρμόζεται).
Τα συγκεκριμένα γάλατα περιέχουν ειδικές, πηκτικές ουσίες, όπως είναι το άμυλο καλαμποκιού, οι οποίες κάνουν την σύνθεση παχύρρευστη και με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην αποφυγή της γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη.
Ένα γάλα που περιέχει ιδανική αντι-αναγωγική φόρμουλα είναι το Rontamil AR που εκτός από τον εύπεπτο, πηκτικό παράγοντα, η σύνθεσή του περιέχει και συμβιωτικά (B.lactis & FOS) για να αποφεύγονται τυχόν περιστατικά δυσκοιλιότητας( που ίσως προκύψουν από κοινές αντι-αναγωγικές φόρμουλες).
Tips για να βοηθήσετε το μωράκι σας.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μειώσετε τις βρεφικές αναγωγές:
1. Προσπαθήστε να αφήνετε το μωρό να πεινάσει πριν το ταΐσετε.
2. Αν εφαρμόζετε στο μωρό σας μητρικό θηλασμό, τότε επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας και συζητήστε μαζί του το πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση το μωρό να πίνει πολύ γρήγορα το γάλα αν η θηλή είναι μεγάλη, ενώ αν είναι μικρή ίσως να καταπίνει αέρα.
3. Καλό είναι να χαλαρώνετε την πάνα του για να μην πιέζεται η κοιλίτσα του μωρού.
4. Μετά από κάθε γεύμα κρατήστε το μωρό σε όρθια θέση και μη το κουνάτε.
5. Στο τέλος κάθε γεύματος χτυπήστε ελαφρά τη πλατούλα του μωρού ή χαϊδέψτε το για να ρευτεί και να αποβάλλει τον αέρα που έχει καταπιεί.
Αν οι αναγωγές συνεχίζουν και είναι τακτικές μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας.