5+1 ιδέες για να βάλετε σε τάξη τα παιδικά παιχνίδια.
Τα παιχνίδια μπορεί να είναι ο καλύτερος “φίλος” για την ψυχαγωγία ενός παιδιού, αλλά η τακτοποίησή τους είναι μια κουραστική διαδικασία για τους γονείς. Καθημερινά πρέπει να μαζεύουν τα ‘άπειρα’, παιδικά παιχνίδια και να βρίσκουν συνεχώς καινούριους, αποθηκευτικούς χώρους να τα τοποθετούν.
Ποιά είναι η λύση;
– Παρακάτω σας προτείνουμε 6 μοναδικές και καλαίσθητες ιδέες για να συλλέγετε μαζί με το παιδί τα παιχνίδια του, χωρίς να πελαγώνετε:
Συρμάτινα καλάθια
Τοποθετήστε συρμάτινα καλάθια στο τοίχο του παιδικού δωματίου, τοποθετώντας αν θέλετε και ετικέτες με το είδος κάθε παιχνιδιού (π.χ. αρκουδάκια, κούκλες, αυτοκινητάκια).
Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα μπορούν εύκολα να βρίσκουν σε ποιο καλάθι αντιστοιχεί το παιχνίδι τους και εσείς θα έχετε διπλό όφελος: ένα συμμαζεμένο δωμάτιο και ένα διακοσμημένο τοίχο.
Μεταλλικοί / πλαστικοί κουβάδες
Οι μεγάλοι, μεταλλικοί κουβάδες είναι ιδανικοί για την αποθήκευση των παιχνιδιών, καθώς η χωρητικότητα τους είναι μεγάλη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλαστικούς κουβάδες που ίσως σας έχουν περισσέψει από τρόφιμα.
Tip: Ιδανικοί και χρήσιμοι τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο.
Παλιά Συρτάρια
Εσείς που δεν πετάτε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε πια, …μάλλον ξέρετε κάτι παραπάνω!
“Βάλτε στο παιχνίδι” τα παλιά σας συρτάρια οργανώνοντας καλύτερα το παιδικό δωμάτιο. Προσθέστε διαχωριστικά από κομμάτια ξύλου ή πλαστικά κουτιά μέσα στα συρτάρια, τοποθετώντας τα στη συνέχεια κάτω από το παιδικό κρεβάτι, εκμεταλλευόμενοι έτσι έναν ακόμη “νεκρό” χώρο του δωματίου.
Επίσης, στην αγορά θα βρείτε πληθώρα έτοιμων συρταριών σε διάφορα σχέδια, μεγέθη και χρώματα.
Tip: Τοποθετήστε ρόδες κάτω από το συρτάρι για να μπορεί εύκολα το μικρό σας να το μετακινεί χωρίς τη δική σας βοήθεια.
Βιβλιοθήκη-ημερολόγιο
Εκμεταλλευτείτε τα ράφια της παιδικής βιβλιοθήκης τοποθετώντας ψάθινα, πλαστικά ή υφασμάτινα, πολύχρωμα κουτιά.
Σε αυτή τη περίπτωση μπορείτε να παίξετε με τα χρώματα, δίνοντας ζωντάνια στο παιδικό δωμάτιο. Μη ξεχάσετε να κολλήσετε χάρτινες ετικέτες σε κάθε κουτί γράφοντας το είδος του παιχνιδιού που περιέχει.
Μια πρωτότυπη ιδεά είναι οι ετικέτες να γράφουν τις ημέρες της εβδομάδας. Κάθε ημέρα επιλέγετε το αντίστοιχο κουτί και έτσι αποφεύγετε το σκόρπισμα των ατελείωτων παιχνιδιών. Για παράδειγμα, την ημέρα Τρίτη θα βγάλετε τα παιχνίδια που περίεχει το κουτί με την ετικέτα “Τρίτη”.
Μια εξίσου έξυπνη και πρακτική ιδέα είναι να εκμεταλλευτείτε τυχόν συρόμενα ράφια της βιβλιοθήκης, τοποθετώντας τα παιχνίδια θεματικά, όπως στην παρακάτω εικόνα.
Μπαούλο
Στην αγορά θα βρείτε πολλά σχέδια και μεγέθη που καλύπτουν το δικό σας γούστο. Το μπαούλο είναι ένας ιδανικός χώρος αποθήκευσης για πληθώρα παιχνιδιών. Αν δε θέλετε να αγοράσετε, μπορείτε εύκολα να κατασκευάσετε το δικό σας μπαούλο από ξύλο και να το βάψετε στα χρώματα του δωματιού.
Tip: Δώστε στο μπαούλο ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, γράφοντας το όνομα του μικρού/ μικρή σας επάνω. Αν έχετε δυο παιδιά ακόμα καλύτερα, αφού με αυτόν τον τρόπο θα ξεχωρίζουν τα παιχνίδια τους ευκολότερα χωρίς να μαλώνουν.
Τελάρα
Τα τελάρα είναι μια ‘σούπερ’, οικονομική λύση για να φιλοξενήσετε τα ατελείωτα παιχνίδια που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο. Μπορείτε να τα βάψετε σε ένα ή περισσότερα χρώματα της αρεσκείας σας, να τα τοποθετήσετε το ένα δίπλα στο άλλο αλλά και να τα βιδώσετε στο τοίχο κάθετα ή παράλληλα.
Όποια ιδέα και αν διαλέξετε, είναι σημαντικό να κάνετε μαζί με το παιδί σας τη διαδικασία συλλογής των παιχνιδιών. Περνώντας δημιουργικό χρόνο μαζί, του μαθαίνετε πώς να τακτοποιεί σωστά τα παιχνίδια του.