facebook
email
  • η εταιρεία
  • προϊόντα
    • Novalou Baby Care
      • Novalou Baby Bathtime
      • Novalou Baby Wet Wipes
      • Novalou Baby Cold Balsam
      • Novalou Baby Shampoo
      • Novalou Baby Bath
      • Novalou Baby Body Milk
      • Novalou Baby Protective Cream
    • Novalou Sun Care
    • Novatopia
    • Nasalou
    • Novalou for Her
  • blog
  • συμβουλές
  • καταναλωτικά προϊόντα υγείας
  • νεα
    • Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
    • Τα Novalou στον τύπο
  • επικοινωνία

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

0 Comment

11 τροφές που είναι καλό να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. (α’ μέρος)

18 Sep 2021
reditor2
διατροφή, εγκυμοσύνη, προστασία

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας και οι νέες μητέρες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που καταναλώνουν μιας και τρώνε “για δύο”.

Εδώ σας έχουμε τα 11 τρόφιμα που είναι καλό να μειώσετε ή και να αποφύγετε εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

1. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ο υδράργυρος είναι ένα τοξικό στοιχείο που συναντάται συνήθως σε μολυσμένες θάλασσες, όπου εκεί αλιεύονται μεγάλα, ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας, ο βασιλικός, το σκουμπρί και ο τόνος με συνέπεια να συσσωρεύουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου. Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες είναι καλό να περιορίσουν την κατανάλωσή τους σε 1-2 μερίδες το μήνα.

Γνωρίζατε ότι:
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υδραργύρου μπορεί να έχει κακή επιρροή στο νευρικό σύστημα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στα νεφρά και μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρά αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου και η κατανάλωση ψαριών με χαμηλή περιεκτικότητα υδράργυρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ υγιεινή συνήθεια, διότι περιέχουν τα “πολύτιμα” Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για το μωρό. Τα ψάρια αυτά μπορούν να καταναλωθούν έως και 2 φορές την εβδομάδα.

2. Όχι καλά ψημένα ή ωμά ψάρια

Τα ωμά ψάρια, ειδικά τα οστρακοειδή, μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μολύνσεις, ιογενής, βακτηριακές ή παρασιτικές, όπως νοροϊό, δονάκιο, σαλμονέλα και λιστέρια.

Ορισμένες από αυτές τις μολύνσεις επηρεάζουν μόνο τη μητέρα, αφήνοντάς την αφυδατωμένη και αδύναμη. Άλλες λοιμώξεις είναι πιθανό να μεταβιβαστούν στο αγέννητο μωρό (ακόμη και αν η μητέρα δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ασθένειας), με σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες.

3. Όχι καλά ψημένα ή ωμά κρέατα

Η κατανάλωση όχι καλά ψημένου ή ωμού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από πολλά βακτήρια ή παράσιτα που παραμένουν στο εσωτερικό των μυϊκών ινών, συμπεριλαμβανομένου του τοξoπλάσματος, της Ε. Coli, της λιστέριας και της σαλμονέλας.

Τα βακτήρια μπορεί να απειλήσουν την υγεία του εμβρύου και να προκαλέσουν σοβαρές νευρολογικές “ζημιές”, π.χ. διανοητική καθυστέρηση, τύφλωση και επιληψία. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται στις εγκυμονούσες να αποφεύγουν την κατανάλωση μη καλομαγειρεμένων κρεάτων.

4. Ωμά αυγά

Με την κατανάλωση ωμών αυγών υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να προσβληθεί η εγκυμονούσα από το βακτήριο της σαλμονέλας. Τα συμπτώματα των μολύνσεων από τη σαλμονέλα παρατηρούνται συνήθως μόνο στη μητέρα και περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, έμετο, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κράμπες στη μήτρα, οδηγώντας σε πρόωρη γέννηση ή και θάνατο του εμβρύου.

Τα τρόφιμα που περιέχουν συνήθως ωμά αυγά, και είναι καλό να τα αποφεύγει μια εγκυμονούσα, είναι η σως Hollandaise, η σπιτική μαγιονέζα και κάποια γλυκά όπως το μωσαϊκό (κορμός σοκολάτας). Τα περισσότερα εμπορικά προϊόντα που περιέχουν αυγά παρασκευάζονται με παστεριωμένα αυγά και είναι ασφαλή για κατανάλωση· ωστόσο, πρέπει πάντα να διαβάζετε την ετικέτα με τα συστατικά του προϊόντος πριν το καταναλώσετε.

5. Συκώτι και άλλα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Α

Το συκώτι είναι μια πηγή αρκετών θρεπτικών ουσιών, όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης Α, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μέλλουσα μητέρα και το παιδί της. Ωστόσο, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α – που προέρχεται από ζώα – δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα χαλκού, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη γενετικών ανωμαλιών και ηπατικής τοξικότητας.

Επομένως, οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Εάν έχετε καταναλώσει ήδη μια από τις παραπάνω τροφές και δεν είχατε έως τώρα κάποιο σύμπτωμα, πολύ πιθανόν να μην έχει επηρεάσει εσάς και το μωρό σας. Καλό θα ήταν, παρόλα αυτά, να ενημερώσετε τον ιατρό σας, να λύσετε μερικές διατροφικές  απορίες που έχετε, αφού αυτός είναι ο καταλληλότερος για να σας συμβουλέψει.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Social Share

  • google-share

Κατηγορίες

  • Καθημερινή φροντίδα
  • Ανάπτυξη & Ψυχολογία
  • Συμβουλές & Προτάσεις

Τελευταία Άρθρα

Είστε έτοιμοι για ένα ακόμα μωρό;

10 Mar 2023

Πρώτη νύχτα με το μωρό μου στο σπίτι.

01 Mar 2023

4 τρόποι να ενθαρρύνετε τα πρώτα βήματα του μωρού σας και μερικά απαραίτητα tips ασφάλειας.

01 Feb 2023

Tags

0-6 μηνών 2+χρονών 6-24 μηνών party αδελφακι ανάπτυξη αντηλιακό ασθένειες ατοπία βαφτιση βρέφος γονείς δέρμα διακοπές διασκέδαση διατροφή δραστηριότητες δόντια εγκυμοσύνη επιλοχειος καταθλιψη ευτυχια ηλιος θηλασμός ιδέες καλοκαίρι κατοικίδιο λεχωνα μαμά μασάζ μετακινήσεις μπαμπάς μπανάκι μωρό ομιλία παιδίατρος παιδικό δωμάτιο προστασία σχολείο υγιεινή φροντίδα χειροτεχνιες χριστούγεννα όραση ύπνος

Αρχείο

Copyright 2022 Novalou // All Right Reserved // Privacy Policy // Legal Notice
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.Accept Reject Read More
Privacy & Cookies Policy