5 τροφές απαραίτητες στο διαιτολόγιο της εγκύου.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο δεν βοηθά μόνο την γυναίκα να διατηρήσει έναν υγιή οργανισμό που θα υποστηρίξει καλύτερα την εγκυμοσύνη της, αλλά συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.
Ποιές τροφές είναι καλό να περιλαμβάνει καθημερινά το διαιτολόγιό της και τι δεν πρέπει να παραλείπει;
1. Κρέας, Πουλερικά, Ψάρι, Αυγό
Το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι αλλά και το αυγό είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και αποτελούν απαραίτητα συστατικά στη διατροφή της εγκύου. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χρειάζεται τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με αυτή που καταναλώνει καθημερινά.
Επίσης, το κρέας είναι και πηγή σιδήρου. Στην εγκυμοσύνη ο όγκος του αίματος διπλασιάζεται, άρα και τα ποσοστά σιδήρου. Καλό είναι, λοιπόν, η καθημερινή πρόσληψη σιδηρού να διπλασιαστεί είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων εφόσον ο ιατρός σας το θεωρεί απαραίτητο.
2. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Μια μέλλουσα μητέρα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 100-1300mg ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη σωστή υποστήριξη των οστών και των δοντιών τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Καταναλώνετε καθημερινά 3-4 μερίδες γευμάτων που είναι πλούσια σε ασβέστιο, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κίτρινο τυρί. Και μη ξεχνάτε να προτιμάτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
3. Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί γα την παροχή ενέργειας. Καταναλώστε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, κατά προτίμηση, με σύνθετα σάκχαρα όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, τα δημητριακά και τα όσπρια. Αποφύγετε τη ζάχαρη, τις μαρμελάδες, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τους χυμούς που περιέχουν απλά σάκχαρα, η απορρόφηση των οποίων από τον οργανισμό γίνεται γρήγορα.
4. Φρούτα & λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, σίδηρο και κάλιο. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου και έλλειψή του έχει συσχετιστεί με περιπτώσεις πρόωρου τοκετού, αποκόλληση πλακούντα, αποβολή ή/και δυσφορία στο έμβρυο.
Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά 3-4 φρούτα για να προσλαμβάνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες καθώς και φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το μαρούλι, το λάχανο και το σπανάκι, που είναι πλούσια σε φολικό οξύ.
5. Λιπαρά
Αν και τα έχουμε συνδέσει με τις «απαγορευμένες» τροφές στην καθημερινότητα μας, τα λιπαρά είναι αναγκαία στο διαιτολόγιο της εγκύου. Προτιμήστε τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς και τα ω-3 λιαπαρά οξέα που βρίσκουμε στα ψάρια. Επίσης, προσπαθήστε να καταναλώσετε τροφές με πολλά λιπαρά σε μικρές ποσότητες, για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε βούτυρο αντικαταστήστε το με ελαιόλαδο.
Tips
–Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Το κρέας και τα πουλερικά που καταναλώνετε φροντίστε να είναι πολύ καλά ψημένα, διότι ενδέχεται να προσβληθείτε από λιστερίωση, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα.
-Τροφές όπως σαλάμια, άψητα κρέατα, παστά, μύδια και πικάντικα φαγητά μη τις συμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιο σας. Επιπλέον, δεν πρέπει να καταναλώνονται τροφές ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, καθώς και τα αλκοολούχα ποτά.
**Μη ξεχάσουμε να σημειώσουμε πως το άγχος και το κάπνισμα θεωρούνται επιβλαβείς συνήθειες και σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή επιβαρύνουν την υγεία της μέλλουσας μητέρας.
Πέρα από τις γενικές οδηγίες και συμβουλές που θα σας δώσει ο ιατρός σας, να θυμάστε ότι όλα χρειάζονται με μέτρο.
Οργανώστε το προσωπικό σας διαιτολόγιο και απολαύστε την μοναδική εμπειρία που έχει να σας προσφέρει η εγκυμοσύνη σας!