0 Comment
5 τεχνικές για να βοηθήσετε τον ύπνο του μωρού.
Οι πιο ευτυχισμένες στιγμές για τους γονείς είναι όταν το νεογέννητο έρχεται στο σπίτι. Οι πρώτες εβδομάδες είναι γεμάτες συναισθήματα μεν αλλά και άφθονη εξάντληση δε, ειδικά αν γίνονται πρώτη φορά γονείς. Σιγά- σιγά όλοι ‘μπαίνουν’ στο πρόγραμμά τους και κάθε δυσκολία αντιμετωπίζεται όλο και καλύτερα.
Τι γίνεται όμως όταν το μωράκι σας ξυπνάει μέσα στην νύχτα και όσο μεγαλώνει δεν συνηθίζει σε ένα πρόγραμμα ύπνου;
Ας δούμε μερικές 5 απλές τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόστε για να λειτουργήσουν όλα «ρολόι».
Δημιουργήστε μια ρουτίνα
Μπορεί το πρόγραμμα να σας φαίνεται κουραστικό, ειδικά αν πρέπει να επαναλαμβάνεται καθημερινά, αλλά η ρουτίνα θα βοηθήσει το μωράκι σας να μπει σε ένα ρυθμό και ο οργανισμός του θα αρχίσει να συνηθίζει με αυτόν. Βρείτε τις ώρες που βολεύουν εσάς και προγραμματίστε την ώρα του γεύματος, του μπάνιου, του μεσημεριανού ύπνου και κυρίως του βραδινού. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε τις ίδιες ώρες καθημερινά, για να αποφύγετε την σύγχυση, καθώς τα μωρά δεν ξεχωρίζουν από τόσο μικρή ηλικία τη μέρα από τη νύχτα.

Διαχωρίστε την ημέρα από την νύχτα
Αν και σε βάθος χρόνου τα μωρά καταφέρνουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες το βράδυ, συχνά μπερδεύουν την νύχτα με την ημέρα.
– Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε; Συνδέστε μικρές διαφορετικές συνήθειες για τον κάθε ύπνο ξεχωριστά. Για παράδειγμα, το βράδυ μπορείτε να κάνετε το μωρό σας μπανάκι για να χαλαρώσει, να του τραγουδήσετε για να κοιμηθεί πιο γλυκά και να κλείσετε όλα τα φώτα του δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάσει τον βραδινό ύπνο με τις παραπάνω συνήθειες.
Tip: Είναι σημαντικό το μωρό να κοιμάται πάντα στην κούνια ή το κρεβατάκι του, και όχι σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, π.χ. καναπές.
Tip: Είναι σημαντικό το μωρό να κοιμάται πάντα στην κούνια ή το κρεβατάκι του, και όχι σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, π.χ. καναπές.
Διαχωρίστε γεύματα ημέρας-νύχτας
Προσπαθήστε τα γεύματα ημέρας να περιλαμβάνουν όλα τα παιχνίδια, τα γέλια, την ενθάρρυνσης της ομιλίας και του γέλιου και γενικότερα όλα τα μέσα κοινωνικοποίησης του μωρού. Στο βραδινό γεύμα φροντίστε να υπάρχει σχετική ησυχία και χαμηλός φωτισμός ενώ μπορείτε να συνοδέψετε το γεύμα του με ένα νανούρισμα.

Βάλτε το μωρό στο κρεβατάκι του, όσο είναι ακόμα ξύπνιο
Ειδικοί υποστηρίζουν πως τα μωρά για να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους είναι καλό να πηγαίνουν στο κρεβάτι τους όσο ακόμα έχουν ανοιχτά τα ματάκια τους. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε να συνδέουν την διαδικασία του ύπνου με την κούνια ή το κρεβάτι τους και όχι με την δική σας αγκαλιά. Σταδιακά, το παιδί αισθάνεται ασφάλεια στο δικό του κρεβάτι και δεν αναστατώνεται όταν ξυπνά και προσπαθεί να κοιμηθεί ξανά.
Συνδέστε τον ύπνο με το αγαπημένο του κουκλάκι
Αυτή η κίνηση θα του δώσει ασφάλεια και θα ηρεμήσει το μωρό μέχρι να κοιμηθεί. Το παιδί έχει συνηθίσει να αισθάνεται το άγγιγμά σας και είναι σημαντικό για αυτό να κρατά το αγαπημένο του ζωάκι ή λούτρινο παιχνίδι που του προσφέρει παρόμοια αίσθηση και ηρεμία.

Τι πρέπει να κάνω αν το μωρό μου κλαίει κατά τη διάρκεια του ύπνου;
Αυτή η ερώτηση είναι η πιο συχνή και αυτή που απασχολεί περισσότερο τους γονείς. Οι απόψεις διίστανται:
– Μια μέθοδος υπαγορεύει να μην πηγαίνετε αμέσως στην κούνια του – με το πρώτο κλάμα. Το πρώτο βράδυ θα πάτε στα πρώτα 5’ που θα το ακούσετε να κλαίει, το δεύτερο βράδυ μετά από 10’, το τρίτο μετά από 15’. Με τον τρόπο αυτό αυξάνετε τον τρόπο αναμονής του μωρού και προσπαθείτε να το μάθετε να κοιμάται μόνο του χωρίς να σας έχει δίπλα του συνεχώς.
– Μια άλλη μέθοδος πρεσβεύει ότι οι γονείς καλό είναι να μην εγκαταλείψουν το μωρό αμέσως. Αφού το βάλουν στην κούνια του θα πρέπει να το νανουρίσουν, να του τραγουδήσουν και να κάνουν ό,τι θεωρούν εκείνοι απαραίτητο για να νιώσει ασφάλεια και να κοιμηθεί σε ένα όμορφο περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή, αν το μωρό κλάψει κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου θα πρέπει να μπουν στο δωμάτιο του και να το καθησυχάσουν, επαναλαμβάνοντας όσες φορές χρειαστεί.
Κάθε παιδί είναι μια διαφορετική, ξεχωριστή προσωπικότητα και κάθε μέθοδος πρέπει να προσαρμόζεται επάνω στις δικές του ανάγκες.
Συζητήστε με τον παιδίατρο αυτά που σας απασχολούν και ξεπεράστε παρέα τα εμπόδια και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
κορυφή
Διαβάστε επίσης:
Αναρατιώστε αν οι συνήθειες του μωρού σας είναι φυσιολογικές και αν κοιμάται όσο πρέπει;