5 συμβουλές για ένα ασφαλές βρεφικό δωμάτιο.
Σχεδιάζοντας το βρεφικό-παιδικό δωμάτιο δίνουμε συνήθως προτεραιότητα στην επιλογή των χρωμάτων και του θέματος της αρεσκείας μας και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα το θέμα της ασφάλειάς του. Πολλές φορές δεν γνωρίζουμε καν τι πρέπει να προσέξουμε και ποιές επιλογές είναι πιο ασφαλείς.
Παρακάτω θα βρείτε 5 σημεία που είναι προτιμότερο να προσέξετε ώστε να αποφύγετε τους πιο συνηθισμένους κινδύνους σε ένα βρεφικό δωμάτιο.
Σωστή επιλογή Κούνιας
– Επιλέξτε κούνια & στρώμα σε σωστές διαστάσεις (με βάση πάντα την ηλικία/ανάπτυξη του μωρού). Ο στόχος είναι να μην υπάρχει κενό ανάμεσα στην κούνια και το στρώμα διότι μπορεί το μωρό σας να παγιδευτεί και να τραυματιστεί.
– Προσέξτε ώστε τα κάγκελα της κούνιας να απέχουν λιγότερο από 6 εκατοστά μεταξύ τους. Έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού του κεφαλιού του μωρού ανάμεσά τους.
– Τα κάγκελα είναι καλό να φτάνουν σε ύψος τα 50 εκατοστά, για να μην μπορεί το μωρό να σκαρφαλώσει και να πέσει.
– Αποφύγετε κούνιες με διακοσμητικά στοιχεία στις κορυφές των γωνιών, αφού μπορεί να πιαστεί το ρουχαλάκι του μωρού και να υπάρξει σοβαρός τραυματισμός.
– Επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο μέσα στο δωμάτιο για να τοποθετήσετε την κούνια, μακριά από έπιπλα, τζάμια, κουρτίνες και μέσα θέρμανσης.
– Αν αποφασίσετε να προσθέσετε κουνουπιέρα πάνω από την βρεφική κούνια, βεβαιωθείτε πως είναι στερεωμένη και δεμένη καλά. Υπάρχε πάντα η περίπτωση να την τραβήξει με το χεράκι του.
– Πριν τοποθετήσετε το μικρό σας μέσα στην κούνια, ελέγξτε προσεκτικά αν εξέχουν βίδες, π.χ. δεν είναι καλά βιδωμένες ή έχει σπάσει κάποιο κομμάτι της κούνια.
Παράθυρα και τζάμια δωματίου
– Τοποθετήστε την κούνια, το παρκοκρέβατο και την αλλαξιέρα μακριά από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Υπάρχει ενδεχόμενο το παιδί να πιαστεί από την κουρτίνα ή από το κορδόνι, αν έχετε τοποθετημένα στόρια, και να τραυματιστεί σοβαρά.
– Κολλήστε διαφανές, προστατευτικό φιλμ στα τζάμια. Σε περίπτωση που σπάσει το τζάμι τα μικρά κομματάκια θα μείνουν κολλημένα επάνω στο φιλμ, χωρίς να διασκορπιστούν προκαλώντας τραυματισμό στο παιδί.
Ηλεκτρικό ρεύμα
Ένας κίνδυνος τον οποίο δε πρέπει να παραμελείτε είναι οι πρίζες.
Καλύψτε όλες τις πρίζες που δεν χρησιμοποιείτε στο παιδικό δωμάτιο με ειδικά, προστατευτικά καλύμματα που θα βρείτε στην αγορά. Μην αφήνετε εκτεθειμένες πρίζες διότι τα παιδιά έχουν την τάση να εξερευνούν αυτές τις μικρούτσικες τρυπούλες, σε ανύποπτο χρόνο. Αν υπάρχουν καλώδια και πρίζες τα οποία χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, τοποθετείστε τα πίσω από έπιπλα στα οποία δε θα έχει πρόσβαση.
Ασφαλής ύπνος
Είναι όμορφο και «χουχουλιάρικο» να υπάρχουν μέσα στη κούνια χρωματιστές κουβερτούλες και διάφορα, μικρά μαξιλαράκια, αλλά όχι ασφαλές. Μπορεί να μοιάζει χαριτωμένο, αλλά είναι απαγορευτικό για την υγεία του μωρού. Τα μαλακά και ογκώδη αντικείμενα όπως μαξιλάρια ή κουβέρτες μπορεί να σκεπάσουν το κεφαλάκι του μωρού (καθώς κινείται την ώρα του ύπνου) και να εμποδίσουν την αναπνοή του, προκαλώντας ασφυξία.
(Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: “Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου“).
Προϊόντα βρεφικής φροντίδας
Κρατήστε μακριά από το παιδικό δωμάτιο κρέμες αλλαγής πάνας, λοσιόν, μωρομάντηλα, σαμπουάν και όλων των ειδών τα καλλυντικά βρεφικής φροντίδας (ακόμα και αν έχετε επιλέξει τα καλύτερα, δηλαδή αυτά της σειράς Novalou Baby Care). Αν αποφασίσετε για λόγους ευκολίας να υπάρχουν μέσα στο δωμάτιο του μωρού, τοποθετήστε τα μέσα σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι και μη τα αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα στο χώρο. Τα μωρά αρέσκονται στο να «εξερευνούν» τα πάντα κάνοντάς τους “γευστική δοκιμή”.
Βάλτε σε προτεραιότητα την ασφάλεια του βρεφικού δωματίου και απολαύστε ξέγνοιαστες στιγμές με το μωρό σας, χωρίς απρόοπτα!