4 ερωτήματα που θα σκεφτείς τις πρώτες ημέρες με το νεογέννητο.
Το συναίσθημα μοναδικό και οι στιγμές απερίγραπτες!
Κατά την επιστροφή στο σπίτι από το μαιευτήριο, αγκαλιά με το μωρό που “περίμεναν” 9 μήνες, τα λόγια περιττεύουν και η ευτυχία σχηματίζεται στα πρόσωπα των τυχερών γονέων. Αν πρόκειται για το πρώτο παιδί, μαζί με την χαρά υπάρχουν και συναισθήματα αγωνίας και άγχους για το πώς θα φροντίσουν σωστά αυτό το μικρό και ευθραυστο πλασματάκι.
Αν πλησιάζει η “μεγάλη” ώρα και για την δική σας οικογένεια, βρείτε απαντήσεις στα παρακάτω, τέσσερα(4), καίρια ερωτήματα που θα σας απασχολήσουν και προετοιμαστείτε με ηρεμία:
Πόσο πρέπει να κοιμάται το μωρό μου;
Η αγωνία της πρώτης νύχτας με το μωρό στο σπίτι είναι μεγάλη, ειδικά για όσες γυναίκες αποκτούν πρώτη φορά το ρόλο της μαμάς. Τα νεογέννητα στην αρχή κοιμούνται πολύ, περίπου 16 ώρες την ημέρα, όχι συνεχόμενα ανά 1-2 ώρες. Μέχρι να γίνουν 6 μηνών, πολλά μωρά φθάνουν να κοιμούνται μέχρι και 6 ώρες συνεχόμενα το βράδυ.
Tips:
-Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν επιθυμείτε να αλλάξετε πάνα ή να ταΐσετε το μωρό σας, προσπαθήστε να το κάνετε ήρεμα για να μπορέσει να κοιμηθεί ξανά ομαλά.
-Κάντε διάφορες δραστηριότητες μαζί με το μωράκι σας την ημέρα και ένα χαλαρωτικό μπανάκι πριν τον ύπνο – αυτό θα το βοηθήσει να κοιμάται καλύτερα και περισσότερο.
Πόσο συχνά πρέπει να το κάνω μπάνιο;
Το πότε και πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας, είναι μια από τις συχνότερες ανησυχίες της νέας μαμάς. 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να παραμένει το νεογέννητο καθαρό – δεν χρειάζεται κάθε μέρα.
Tip:
Μη ξεχάσετε να βεβαιωθείτε πως έχει “πέσει” ο ομφάλιος λώρος πριν κάνετε το πρώτο μπάνιο στο μωρό σας.
Πώς μπορώ να προφυλάξω το μωρό μου από τον ερεθισμό της πάνας;
Το μυστικό είναι να κρατάτε το μικρό σας καθαρό και στεγνό, όσο είναι δυνατόν. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να του αλλάζετε πάνα τακτικά για να το κρατάτε μακριά από ακαθαρσίες και μικρόβια.
Τα δέρμα των νεογέννητων είναι πολύ ευαίσθητο και ερεθίζεται εύκολα. Για αυτό δράστε άμεσα και με απαλές κινήσεις: χρησιμοποιήστε ζεστό νερό σε συνδυασμό με ένα ήπιο αφρόλουτρο ώστε να απομακρύνετε και να καθαρίσετε τις ακαθαρσίες. Στη συνέχεια, αφού στεγνώσετε καλά την περιοχή, εφαρμόστε μια ειδική, φαρμακευτική κρέμα κατά των ερεθισμών και του συγκάματος και τέλος τοποθετήστε την πάνα.
Η Baby Protective Cream είναι μια απαλή, προστατευτική και αδιάβροχη κρέμα, με οξείδιο ψευδαργύρου, εκχύλισμα καλέντουλας και D-panthenol, για την καθημερινή περιποίηση της μηρογεννητικής περιοχής, σε κάθε αλλαγή πάνας. Είναι δερματολογικά ελεγμένη και δεν περιέχει χρώμα, σιλικόνες, οινόπνευμα και parabens.
Πως πρέπει να φροντίζω τον ομφαλό (αφαλό) του μωρού μου;
Προσπαθήστε να κρατάτε το σημείο του ομφάλιου λώρου καθαρό και στεγνό μέχρι να αποκολληθεί το περισσευούμενο κομμάτι του και να “πέσει”.
Για να αποφευχθούν τυχούσες μολύνσεις, καλό είναι η περιοχή να καθαρίζεται 4-5 φορές την ημέρα, με βαμβάκι ή γάζα εμποτισμένα με καθαρό οινόπνευμα. Την ίδια τακτική εφαρμόστε και αφότου “πέσει” ο ομφάλιος λώρος.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν αλλάζετε την πάνα στο μωρό σας. Η πάνα δεν πρέπει να ακουμπά ή να σκεπάζει τον ομφάλιο λώρο για να μπορεί να αερίζεται. Είναι καλύτερο να την τραβήξετε ή να την διπλώσετε κάτω από το σημείο του ομφάλιου λώρου.
Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αν δεν έχει αποκολληθεί ο ομφάλιος λώρος, πλένουμε τοπικά την περιοχή με ένα ειδικό σφουγγαράκι και στη συνέχεια στεγνώνουμε την περιοχή “ταμποναριστά”.
Αν το μωράκι σας κλαίει όταν ακουμπάτε το συγκεκριμένο σημείο ή παρατηρήσετε αιμορραγία, ερυθρότητα και πύον, επικοινώνηστε άμεσα με τον παιδίατρο για να σας συμβουλέψει και να σας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες.
Μπορεί να σας φαίνονται πολλά και δύσκολα όλα τα καθήκοντα της νέας μαμάς αλλά το αίσθημα που νιώθετε όταν φροντίζετε το μικρό σας πλασματάκι "διαλύει" κάθε είδους κούραση και άγχος.