11 τροφές που είναι καλό να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. (β’ μέρος)
Αφού μάθαμε για 5 τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρακάτω θα βρούμε άλλες 6 τροφές και ουσίες που δεν συνίσταται να καταναλώνετε σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής σας.
6. Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι η πιο συνηθισμένη, ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο και βρίσκεται κυρίως στον καφέ, στο τσάι, στα αναψυκτικά και στο κακάο. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη και αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει το μωρό χαμηλό βάρος.
Οι εγκυμονούσες γενικά συμβουλεύονται από τον ιατρό τους να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Η καφεΐνη απορροφάται πολύ γρήγορα και περνάει εύκολα στον πλακούντα και στο έμβρυο, το οποίο δεν διαθέτει το κύριο ένζυμο που απαιτείται για τον μεταβολισμό της καφεΐνης. Έτσι τα επίπεδα συσσώρευσης της καφεΐνης μπορεί να είναι υψηλά.
7. Ωμά λαχανικά
Το υγρό περιβάλλον που απαιτείται για να ξεκινήσει η βλάστηση των λαχανικών, είναι ιδανικό για να αναπτυχθούν κάποια είδη βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, τα οποία δεν φεύγουν με ένα απλό πλύσιμο. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί επισημαίνουν στις εγκυμονούσες να αποφεύγουν τα ωμά λαχανικά, όπως σε μια σαλάτα, και να τα καταναλώνουν μαγειρεμένα που είναι εντελώς ασφαλή.
8. Μη καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά
Η επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να μολυνθεί από πολλά βακτήρια και παράσιτα όπως η Ε. Coli, η σαλμονέλα, η λιστέρια και το τοξόπλασμα. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά την παραγωγή, τη συγκομιδή, την επεξεργασία, την αποθήκευση, τη μεταφορά ή τη λιανική πώληση.
Τα βακτήρια αυτά μπορούν να βλάψουν τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα βρέφη που μολύνθηκαν από το τοξόπλασμα ενώ βρίσκονταν ακόμη στη μήτρα της μαμάς τους δεν είχαν καμία ένδειξη κατά τη γέννηση, ωστόσο, συμπτώματα όπως η τύφλωση ή οι διανοητικές αναπηρίες αναπτύχθηκαν αρκετά αργότερα. Ένα, όμως, μικρό ποσοστό μολυσμένων νεογνών έχει σοβαρή οφθαλμική ή εγκεφαλική βλάβη κατά τη γέννηση.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό μια εγκυμονούσα να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, με το να πλένει σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά, να τα ξεφλουδίζει και να τα μαγειρεύει.
9. Μη παστεριωμένα γάλατα, τυροκομικά και χυμοί φρούτων
Τα μη παστεριωμένα γάλατα, τυριά και χυμοί μπορούν να περιέχουν μια σειρά επιβλαβών βακτηρίων τα οποία έχουν απειλητικές συνέπειες για ένα αγέννητο μωρό.
Η παστερίωση είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος θανάτωσης επιβλαβών βακτηρίων, χωρίς να μειώνεται η θρεπτική αξία των προϊόντων.
10. Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και θνησιγένειας. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού ή να προκαλέσει το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο, το οποίο περιλαμβάνει παραμορφώσεις του προσώπου, καρδιακές βλάβες και διανοητική καθυστέρηση.
Δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι το αλκοόλ δεν είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνίσταται να το αποφεύγουν εντελώς οι εγκυμονούσες.
11. Πατέ
Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους πατέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι – ακόμα και αν είναι από λαχανικά – μπορεί να περιέχει λιστέρια, η οποία μπορεί να βλάψει το έμβρυο ή να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στο νεογέννητο.
Εάν έχετε καταναλώσει ήδη μια από τις παραπάνω τροφές και δεν είχατε έως τώρα κάποιο σύμπτωμα, πολύ πιθανόν να μην έχει επηρεάσει εσάς και το μωρό σας. Καλό θα ήταν, παρόλα αυτά, να ενημερώσετε τον ιατρό σας και να συζητήσετε μαζί του για να σας συμβουλέψει κατάλληλα.