0 Comment
10 τρόποι να ενθαρρύνετε την ομιλία του παιδιού σας
Όσο περισσότερο μιλάμε σε ένα νήπιο, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει για να εξασκήσει και να αναπτύξει την ομιλία του. Φυσικά, δεν ξεχνάμε πως κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του δυνατότητες.
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;
1. Μιλήστε του με κάθε ευκαιρία και όσο συχνά μπορείτε. Παρατηρήστε το προσωπάκι του προσεκτικά κάθε φορά που προσπαθεί να αρθρώσει μια συλλαβή.
2. “Δώστε βάση” σε αυτό που προσπαθεί να σας πει, και όχι στο αν προφέρει “καθαρά” τις λέξεις. Είναι πολύ σημαντικό να το ενθαρρύνετε και να ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει να προσπαθεί.
3. Όταν λέει/βρίσκει κάτι με επιτυχία, φροντίστε να το επισημαίνετε σαφώς στο παιδί. Για παράδειγμα, “Ναι, σωστά, αυτό είναι το κουτάλι!”.
4. Συνδυάστε μια φράση ή λέξη με την αντίστοιχη εικόνα. Για παράδειγμα πείτε “βγάζουμε τα παπούτσια” όταν του βγάζετε τα παπούτσια, “βγάζουμε τις κάλτσες” όταν κάνετε την αντίστοιχη κίνηση.
5. Φωνάξτε το παιδί με το όνομά του και φροντίστε να έχετε μαζί του οπτική επαφή. Αυτό θα το βοηθήσει να καταλάβει ότι του απευθύνεστε, θα σας ακούσει προσεκτικά και θα δοκιμάσει να αποκριθεί (πάντα με τον δικό του τρόπο).
6. Η καθημερινότητα προσφέρει ένα σωρό ευκαιρίες να μιλήσετε στο παιδί σας (στο παιχνίδι, στο φαγητό, την ώρα που το ντύνουμε, πριν τον ύπνο, κα). Μιλήστε μαζί του αργά και καθαρά, κυρίως όταν του κάνετε ερωτήσεις, και δώστε χρόνο τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων για να σας απαντήσει.
7. Εμπλουτίστε το λεξιλόγιό του με νέες έννοιες και λεξούλες, κάνοντας απλά μια βόλτα. Σε αυτήν θα μπορέσετε να μιλήσετε για τα δέντρα, τα μεγάλα λεωφορεία, το σκυλάκι που είδατε και για ‘χίλιες δυο’ εικόνες που αντικρίσατε.
8. Όταν το παιδί προσπαθεί να πει μια λέξη (και συνήθως) την λέει μισή, π.χ. “νάνα”, επαναλάβετε ολόκληρη την λέξη καθαρά “μπανάνα”.
9. Επικεντρωθείτε στη χρήση μικρών προτάσεων και δώστε έμφαση σε λέξεις-κλειδιά όταν μιλάτε στο παιδί. Αυτό θα το βοηθήσει να προσέχει την σημαντική πληροφορία που του λέτε.
10. Είναι προτιμότερο να μην ακούγεται η τηλεόραση και το ραδιόφωνο όταν συζητάτε με το παιδί. Αυτό θα το βοηθήσει να επικεντρωθεί σε ό,τι του λέτε και να ανταποκριθεί ομαλότερα. Τα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, δυσκολεύονται να απομονώσουν τους διάφορους ήχους που ‘πιάνει’ το αυτί τους.