Τραυλισμός στα παιδιά: τα αίτια και η αντιμετώπιση του.
Ο τραυλισμός εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες συνήθως και μπορεί είτε να «ξεθωριάσει» μόνος του, είτε να διαρκέσει αρκετά. Τι είναι όμως ο τραυλισμός και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας;
Τι είναι ο τραυλισμός και πώς εμφανίζεται;
Τραυλισμός ονομάζεται η διαταραχή της φυσιολογικής ροής του λόγου του ατόμου. Τα χαρακτηριστικά του είναι η διακοπτόμενα ροή ομιλίας λόγω επαναλήψεων της λέξης, επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης.
Ο τραυλισμός μπορεί να διαρκέσει λίγες εβδομάδες ή και μερικά χρόνια. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το πρόβλημα του τραυλισμού μόνα τους, χωρίς τη παρέμβαση κάποιου ειδικού. Υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών όπου το τραύλισμα μπορεί να αποτελέσει μια μόνιμη κατάσταση ζωής που προκαλεί προβλήματα στο σχολείο και στη μετέπειτα, ενήλικη ζωή.
Σε ποιά ηλικία εμφανίζεται;
Συνήθως σε ηλικία 2-5 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα, εντός της εφηβείας. Ο τραυλισμός σημειώνεται συχνότερα στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια και εκδηλώνεται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Η εκκίνηση του τραυλισμού μπορεί να είναι σταδιακή ή και αιφνίδια. Μερικές φορές σχετίζεται με κάποιο γεγονός στη ζωή του παιδιού, χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.
Ποια είναι τα αίτια του;
Τα αίτια του τραυλισμού δεν είναι σαφή.
Συνήθως οι παράγοντες είναι ψυχολογικοί, οργανικοί ή κληρονομικοί.
Πώς θα το καταλάβετε;
Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί:
1. επαναλαμβάνει λέξεις, φράσεις, ήχους,
2. δυσκολεύεται να τελειώσει μια λέξη χωρίς να τη χωρίσει στη μέση,
3. έχει συσπάσεις στο πρόσωπο ή το σώμα του,
4. αποφεύγει να σας μιλάει,
τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό, συνήθως, λογοθεραπευτή.
Πώς θα το βοηθήσετε;
Μπορεί να μην είστε ειδικοί αλλά είστε γονείς και η βοήθεια σας είναι πολύτιμη για το παιδί. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να ενισχύστε τη ψυχολογία του παιδιού σας:
– Αφήνετε το παιδί να ολοκληρώσει τις φράσεις του.
– Μη συμπληρώνετε τις φράσεις του. Δεν το βοηθάτε με αυτόν τον τρόπο αντιθέτως το κάνετε να νιώθει άσχημα.
– Προσπαθήστε να του δίνετε χρόνο για να σας απαντήσει.
– Έχετε υπομονή όταν σας μιλάει και προσπαθήστε να το κοιτάτε στα μάτια, και όχι κάπου άλλου. Το βοηθάει να αισθάνεται ότι το παρακολουθείτε.
– Σημασία έχει το περιεχόμενο των προτάσεών του και όχι ο τρόπος και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ολοκληρώσει τη πρόταση του.
Μείνετε δίπλα στο παιδί και δείξτε του όλη τη αγάπη και την υπομονή που κρύβετε για αυτό. Έτσι θα το βοηθήσετε πραγματικά να ξεπεράσει την κάθε δυσκολία που κουβαλά!