Σπάνιες και μη παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (α’ μέρος).
Η εγκυμοσύνη είναι ένα όμορφο ταξίδι 9 μηνών στο οποίο ίσως εμφανιστούν μερικές δυσκολίες, όπως σπάνιες και μη παθήσεις για τις οποίες κάθε εγκυμονούσα πρέπει να είναι προετοιμασμένη και επαρκώς ενημερωμένη.
Σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ)
Τι είναι;
Ο διαβήτης κύησης είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις κατά τη διάρκεια της κύησης και επηρεάζει το 3-5% των γυναικών. Ο διαβήτης είναι μια πάθηση στην οποία τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό όριο και παρουσιάζεται συνήθως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Πώς καταλαβαίνω πως έχω ΣΔΚ;
Ο συγκεκριμένος διαβήτης δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα συνήθως. Για αυτό είναι απαραίτητο όλες οι γυναίκες που κυοφορούν να υποβληθούν στην σχετική εξέταση κατά την 24η-28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους.
Πώς επηρεάζει τη μητέρα και το μωρό;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κύησης γέννησαν υγιέστατα μωρά. Αυτό σημαίνει, βέβαια, πως ακολούθησαν τις συμβουλές του ιατρού τους και σίγουρα έναν πιο υγιεινό, καθημερινό πρόγραμμα με έμφαση στην διατροφή και στην άσκηση.
Αν δεν ελεγχθούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της εγκυμονούσας, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους του μωρού, κάτι που μπορεί να το ακολουθεί και στην μετέπειτα ζωή του. Η εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων και ίκτερου τις πρώτες ημέρες της ζωής του είναι επίσης πιθανά.
Λιστερίωση
Τι είναι;
Η Λιστερίωση είναι µια σοβαρή λοίµωξη, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιο “Listeria monocytogenes”. Προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, στα νεογνά καθώς και στα έμβρυα.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης;
Οι έγκυες που έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο βακτήριο εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γρίπης και κυρίως πυρετό. Η λοίμωξη είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω του πλακούντα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου και να οδηγήσει σε μοιραία αποτελέσματα όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, η σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου, η αποβολή ή η θνησιγένεια.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη λιστέρια;
-Να μαγειρεύετε καλά όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά και τα ψάρια.
-Να αποφεύγετε το μη παστεριωμένο γάλα.
-Να πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά καλά πριν τα καταναλώσετε.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρόφιµα υψηλού κινδύνου για µόλυνση από Λιστέρια είναι τα παρακάτω:
– ωµά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά µύδια/στρείδια
– έτοιµες ανάµεικτες σαλάτες µε νωπά λαχανικά.
– προµαγειρεµένα προϊόντα κρέατος, τα οποία µπορεί να καταναλωθούν χωρίς
επιπλέον µαγείρεµα ή ζέσταµα, όπως πατέ, µαγειρεµένα κοµµάτια κρέατος ή
κοτόπουλου, αλλαντικά.
– προπαρασκευασµένα γεύµατα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν.
– µη παστεριωµένο γάλα ή γαλακτοκοµικά προϊόντα προερχόµενα από µη
παστεριωµένο γάλα.
– µαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασµένα.
– µαλακά τυριά, όπως µπρι, καµαµπέρ, ρικόττα.
– σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχοµένως έχουν έρθει σε επαφή µε
ωµά λαχανικά.