Σπάνιες και μη παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (β’ μέρος).
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβούν διάφορες επιπλοκές από ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης, η λιστερίωση, η τοξοπλάσμωση και η προεκλαμψία.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δύο τελευταίες:
Τοξοπλάσμωση
Τι είναι και πώς μεταδίδεται;
Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που οφείλεται στο πρωτόζωο “Toxoplasma gondi“.
Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του τοξοπλάσματος είναι μέσω μολυσμένου κρέατος που δεν έχει ψηθεί επαρκώς και από φρέσκα λαχανικά τα οποία δεν έχουν πλυθεί καλά.
Πώς επηρεάζει τη μητέρα και το μωρό;
Αν προσβληθεί η εγκυμονούσα από τοξοπλάσμωση δεν κινδυνεύει από απόκτηση μόνιμων προβλημάτων.
Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο και για το έμβρυο το οποίο αν μολυνθεί με το τοχόπλασμα(μέσω της μαμάς του) και σε συνδυασμό με ελλιπή θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως είναι η προσβολή του νευρικού συστήματος, ο πρόωρος τοκετός, ακόμα και ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου.
Πώς θα προστατευθώ;
- Πλένοντας σχολαστικά όλα τα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά.
- Επιμένοντας στο “καλό” ψήσιμο των κρεατικών.
- Αν υπάρχουν οικόσιτες γάτες φροντίζουμε την σωστή διατροφή τους (δεν δίνουμε ωμό κρέας) και απομακρύνουμε με προσοχή τα κόπρανά τους.
- Πλένουμε συχνά τα χέρια μας, ειδικά μετά από κηπουρικές εργασίες και επαφή με χώμα.
- Οι εγκυμονούσες είναι καλό να προσέχουν όταν έρχονται σε επαφή με ζώα και ιδιαίτερα με γάτες γιατί ενδέχεται να είναι φορείς του τοξοπλάσματος.
Προεκλαμψία
Τι είναι;
Είναι μια διαταραχή της εγκυμοσύνης που εμφανίζεται συνήθως από την 20η εβδομάδα της κύησης έως και 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ορίζεται ως υψηλή αρτηριακή πίεση και περίσσεια λευκώματος στα ούρα (λευκωματουρία).
Πώς θα το καταλάβω;
Κάποιες ενοχλήσεις όπως η υψηλή πίεση του αίματος, το πρήξιμο των χεριών και του προσώπου, η θολή όραση, ο πόνος στο στομάχι, ο πονοκέφαλος και η έντονη ζάλη είναι κάποια από τα συνηθισμένα σημάδια τα οποία προμηνύουν το φαινόμενο της «προεκλαμψίας». Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέταση η οποία να διακρίνει σε ποιες γυναίκες θα εμφανιστεί η συγκεκριμένη νόσος.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Σε περιπτώσεις ήπιας μορφής προεκλαμψίας η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ξεκούραση, τακτική παρακολούθηση με τις ανάλογες εξετάσεις, ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού στο φαγητό και αύξηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας νερού.
Σε κάθε άλλη περίπτωση και ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η εγκυμοσύνη, ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα προτείνει την καλύτερη λύση, με γνώμονα πάντα την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.
Σε κάθε περίπτωση, ο πανικός και το άγχος, είναι σίγουρο, πως δεν βοηθούν.
Ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά είναι ο ιατρός σας, τον οποίο εμπιστεύεστε να συμβουλεύεστε.