Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να τακτοποιήσει το δωμάτιό του (ανά ηλικία).
Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν κάθε γονέα είναι το πώς θα καταφέρει να διδάξει σωστούς τρόπους στο παιδί του, πώς θα το κάνει υπεύθυνο και πώς θα του δείξει ότι όταν ανήκουμε σε μια ομάδα, όπως είναι η οικογένεια, όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις.Ένα άμεσο πεδίο δοκιμής και “εξάσκησης” είναι το παιδικό δωμάτιο, δηλαδή ο χώρος που είναι απόλυτα οικείος στο παιδί.
Βρείτε παρακάτω τους τρόπους που θα βοηθήσετε το παιδί να τακτοποιήσει το δωμάτιο του ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητες που έχει:
Ηλικία: Έως 1 έτους…και κάτι
Είναι η ηλικία που κυριαρχεί η απόλυτη ακαταστασία σε κάθε παιδικό δωμάτιο. Στην ηλικία του ενός έτους το μωράκι σας μαθαίνει να περπατάει και να εξερευνά τα πάντα γύρω του. Είναι η στιγμή λοιπόν που στο δωμάτιό του θα συναντήσετε άπειρα διαφορετικά παιχνίδια διασκορπισμένα στο πάτωμα και οπουδήποτε μπορείτε να φανταστείτε.
Η δική σας συμβολή
Στη πρώτη ηλικία δεν είναι εύκολο για το μωρό να τακτοποιήσει μόνο το δωμάτιο του, αλλά είναι εύκολο να απομνημονεύσει ποια είναι η σωστή θέση του κάθε πράγματος, πάντα με τη δική σας βοήθεια.
– Για παράδειγμα μπορείτε από αυτή την ηλικία να του δείχνετε ποια είναι η σωστή θέση για τα παιχνίδια του: «Η μαμά παίρνει το αυτοκινητάκι και το τοποθετεί στο ράφι μαζί με τα υπόλοιπα αυτοκινητάκια», πείτε του κάνοντας και την αντίστοιχη κίνηση. Με αυτό τον τρόπο το μωρό σας αντιλαμβάνεται και αποστηθίζει ποια είναι η σωστή θέση κάθε παιχνιδιού, έστω και μηχανικά. Την επόμενη φορά θα του ζητήσετε να βάλετε μαζί στη θέση τους τα παιχνίδια με τα οποία έπαιζε.
Ηλικία: 2 ως 4 χρονών
Είναι η ηλικία που όλα περιστρέφονται γύρω από το παιχνίδι. Βέβαια, και σε αυτή την ηλικία το παιδί είναι μικρό για να καταλαβαίνει απόλυτα την έννοια της τακτοποίησης, αλλά με τη δική σας βοήθεια και ενθάρρυνση όλα γίνονται εύκολα.
Η δική σας συμβολή
Μπορείτε να παίζετε μαζεύοντας παράλληλα το «χάος» που επικρατεί στο παιδικό δωμάτιο.
– Για παράδειγμα πάρτε κουτιά, κολλήστε ετικέτες και χωρίστε τα παιχνίδια του ανά θέμα και στη συνέχεια πείτε του: «Ας δούμε ποιος θα βάλει πιο γρήγορα τις κούκλες/μπάλες μέσα στο κουτί». Ένας άλλος τρόπος επίσης αποδοτικός είναι η παρότρυνση. Μπορείτε να του πείτε «Ας τοποθετήσουμε όλες τις κούκλες στο κουτί τους και τα βιβλία μας στο ράφι, για να προλάβουμε να δούμε την αγαπημένη σου ταινία ή να πάμε βόλτα στην παιδική χαρά». Με αυτό τον τρόπο του δίνετε κίνητρο να ενεργοποιηθεί.
Ηλικία: 4 ως 6 χρονών
Ήρθε η στιγμή να θέσετε κανόνες.
Αν το παιδί σας αντιδρά και δεν υπακούει, εξηγήστε του ότι όλη η οικογένεια κινείται σύμφωνα με κάποιους κανόνες, τους οποίους πρέπει να ακολουθήσει, όπως είναι το ότι ο καθένας τακτοποιεί το δωμάτιό του.
Η δική σας συμβολή
Προσπαθήστε να μην μαλώνετε το παιδί σας αν αντιδρά με τους κανόνες του σπιτιού και μην το τιμωρείται. Εξηγήστε του με όμορφο τρόπο ότι είναι καλό να βρίσκεται σε τάξη ο χώρος που στον οποίο ζείτε καθημερινά. Μη ξεχνάτε να το επιβραβεύετε μετά από κάθε προσπάθεια και να του λέτε πόσο καλά τα κατάφερε.
Με τη δική σας βοήθεια και υπομονή η τακτοποίηση του δωματίου γίνεται για το μικρό σας… παιχνίδι!