Πως να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα αγαπάει τα βιβλία.
Τα βιβλία είναι ένα μικρό κομμάτι πολιτισμού που μπορούμε να κρατήσουμε στα χέρια μας, να το εξερευνήσουμε, να το μυρίσουμε και να “ταξιδέψουμε” μαζί του. Στη πραγματικότητα πρόκειται για τον καλύτερο φίλο στις περιπέτειες και τα όνειρα που στήνει το παιδικό (και όχι μόνο) μυαλό, ικανό να μας συντροφεύει για χρόνια.
Η αγάπη για τα βιβλία μπορεί να καλλιεργηθεί από την βρεφική ηλικία, σιγά-σιγά με απλούς τρόπους, κάποιους από τους οποίους θα βρείτε παρακάτω και σας καλούμε να τους δοκιμάσετε:
1. Διαβάστε βιβλία στο παιδί σας
Δεν είναι ποτέ “πολύ νωρίς” για να αρχίσετε να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά σας. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνουν πλήρως το νόημα της ιστορίας, προσέχουν και απολαμβάνουν άλλα στοιχεία της διαδικασίας, όπως είναι οι πολύχρωμες εικόνας, η ρυθμική σας φωνή, κ.α. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι κατάλληλη για μια ωραία ιστορία, αλλά αυτά τα 10 – 20 λεπτά πριν τον βραδινό ύπνο είναι από τα χαρακτηριστικότερα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας.
Θα βρείτε διαφορετικούς τύπους βιβλίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ξεκινώντας από τα υφασμάτινα βιβλία, ειδικά κατασκευασμένα για βρέφη.
2. Ενθαρρύνετε το παιδί να είναι ενεργός ακροατής
Αν διαβάζετε δυνατά στα παιδιά σας μπορείτε να τους θέσετε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο ώστε να τους τραβήξετε την προσοχή. Για παράδειγμα, “Αναρωτιέμαι, τι θα συμβεί στη συνέχεια;” ή “Πώς να αισθάνεται το μικρό αγόρι;”.
3. Εμπλουτίστε την βιβλιοθήκη του
Είναι σημαντικό το παιδί σας να έχει την δική του βιβλιοθήκη και να μπορεί να ανατρέχει συχνά στη “συντροφιά” ενός βιβλίου.
Τοποθετήστε το πρώτο ραφάκι όταν ετοιμάζετε το παιδικό δωμάτιο και ξεκινήστε να προμηθεύεστε ξεχωριστά παραμύθια με όμορφη εικονογράφηση. Έτσι, μήνα με το μήνα θα δημιουργήσετε μια “πλούσια” παιδική βιβλιοθήκη-περιουσία για το βλαστάρι σας.
Επίσης, μπορείτε να πείτε σε φίλους και συγγενείς ότι είναι ένα δώρο που αγαπάτε πολύ, ώστε να ξέρουν τι να διαλέξουν για εσάς.
4. Προτιμήστε ποικιλία στα βιβλία.
Επιλέξτε βιβλία που έχουν σκοπό να αναδείξουν ένα κοινωνικό μήνυμα ή να διδάξουν τους αριθμούς και την αλφάβητο. Αυτή η εναλλαγή θεμάτων βοηθάει το παιδί να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του για τα βιβλία, καθώς διευρύνονται οι γνωστικοί του ορίζοντες.
5. Διαβάζετε το βιβλίο όπως είναι γραμμένο
Το παιδί σας θα καταλάβει την αξία των λέξεων μόνο αν τις διαβάσετε όπως είναι. Προτιμήστε να διαβάζετε τον τίτλο του βιβλίου, να μην αλλάζετε το κείμενο και να ολοκληρώνετε την ανάγνωση κάθε ιστορίας. Μέσα από την ορθή προφορά των λέξεων, το παιδί μαθαίνει να τις αναγνωρίζει και παράλληλα διευρύνει και το λεξιλόγιό του.
6. Nα διαβάζετε το ίδιο βιβλίο πολλές φορές
Η επανάληψη μιας ιστορίας βοηθάει το παιδί σας να καταλάβει τη σχέση μεταξύ του κειμένου και της ιστορίας που διαβάζετε. Ίσως να είναι “βαρετό” να διαβάζετε το ίδιο βιβλίο ξανά και ξανά, αλλά όσο το παιδί σας το απολαμβάνει είναι καλό να το κάνετε.
7. Επισκεφθείτε μαζί την δημοτική βιβλιοθήκη
Δώστε αυτή την ευκαιρία στο παιδί σας: να “εκτεθεί” σε μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων και να επεξεργαστεί έναν διαφορετικό χώρο γνώσης και πολιτισμού. Περιπλανηθείτε παρέα και αν υπάρχουν κατάλληλα βιβλία για την ηλικία του δοκιμάστε να δανειστείτε μερικά.
“Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δεις τον κόσμο, αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από τα βιβλία.”
Jacqueline Kennedy Onassis