Ποιοί κίνδυνοι ελοχεύουν από την πολύωρη χρήση οθονών και πώς θα τους προλάβουμε.
Η συνεχής ενασχόληση ενός παιδιού με την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική του υγεία, όπως:
- Αύξηση του σωματικού βάρους,
- Μείωση της παρατηρητικότητας,
- Αδιαφορία για τις άλλες δραστηριότητες,
- Εθισμό.
Προβληματα που προκαλεί η πολύωρη ενασχόληση με την τηλεόραση και τον υπολογιστη
– Παχυσαρκία
Όταν το παιδί παρακολουθεί συνέχεια τηλεόραση ή κάθεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν ασκείται όσο θα έπρεπε. Εύκολα, λοιπόν, αυξάνεται το σωματικό του βάρος και “τεμπελιάζει” ο μεταβολισμός του.
– Ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα
Όταν ένα παιδί δεν ασκείται και είναι συνέχεια σε κλειστούς χώρους γίνεται πιο ευάλωτο σε ασθένειες. Είναι γνωστό άλλωστε το πόσο βοηθά η άσκηση του σώματος την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
– Προβλήματα όρασης
Μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα όρασης ή να ενταθούν τα ήδη υπάρχοντα.
– Περιορίζεται η φαντασία
Δεν αναπτύσσεται επαρκώς η φαντασία του παιδιού μιας και περνάνε συνέχεια εικόνες μπροστά του και δεν το αφήνουν, να σκεφτεί κάτι πέρα από αυτές.
– Καθυστέρηση στην ανάπτυξη
Την ανάπτυξη των παιδιών την βοηθάνε όλες οι δραστηριότητες που γίνονται στην φύση, η επαφή και η φροντίδα των ζώων, η σχέση τους με τους φίλους τους και όχι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης.
Τρόποι πρόληψης & αντιμετώπισης από τους γονείς:
- Βάζουμε όρια στο χρονικό διάστημα που το παιδί θα παρακολουθεί τηλεόραση.
- Κρατάμε σταθερή θέση σε αυτό το θέμα και εφαρμόζουν τον κανόνα που αποφασίσαμε, όσο και αν το παιδί προσπαθεί να μας ‘δοκιμάσει’ και να κερδίσει κάτι περισσότερο.
- Επιλέγουμε μαζί με το παιδί τι θα βλέπει στην τηλεόραση προκειμένου να έχουμε τον έλεγχο.
- Του προτείνουμε διάφορες δραστηριότητες και προσπαθούμε να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτές (όσο γίνεται περισσότερο). Άλλωστε, μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα του χρόνο από την ποσότητα. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι είμαστε διαθέσιμοι για να παίξουμε μαζί του και να το βοηθήσουμε στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει.
Για να δώσουμε ερεθίσματα στο παιδί μας :
- Παίζουμε παιχνίδια με θέμα την φύση, επιτραπέζια παιχνίδια, κα.
- Κάνουμε μαζί χειροτεχνίες.
- Κάνουμε παρέα τις δουλειές του σπιτιού (ανάλογα με την ηλικία), όπως σκούπισμα πιάτων, τακτοποίηση πραγμάτων, μαγείρεμα.
- Διαβάζοντας βιβλία και παραμύθια – ακόμα και αν δεν ξέρει να διαβάζει για να βλέπει τις εικόνες.
Προσοχή: Στην αρχή θα είναι πιο δύσκολο να αποσπάσετε το παιδί από την αγαπημένη του συνήθεια. Μη χάσετε την υπομονή σας, παρά συνεχίστε να προσπαθείτε-σίγουρα εσείς ξέρετε καλύτερα πώς σκέφτεται και λειτουργεί το παιδί σας.
Βρείτε εδώ 10 τρόπους να απασχολήσετε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας στο σπίτι καθώς και 8 Tips & 11 λεκτικά παιχνίδια για να πάτε την ομιλία του παιδιού στο επόμενο στάδιο , αφού μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να καταφέρετε σπουδαία πράγματα!
Καλή διασκέδαση!