Παιδικός διαβήτης: τα συμπτώματα & πώς ρυθμίζεται.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική πάθηση της παιδικής ηλικίας. Οι πιο βασικές μορφές του διαβήτη είναι δύο, ο τύπος 1 και ο τύπος 2.
- Ο διαβήτης τύπου 1, γνωστός και ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός, οφείλεται στη μερική ή πλήρη καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που εκδηλώνεται συχνότερα στα παιδιά και στους νέους ενηλίκους.
- Ο διαβήτης τύπου 2, γνωστός και ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή τύπου ενηλίκου, είναι ένα μεταβολικό νόσημα που εκδηλώνεται συνήθως μετά τα 35-40 χρόνια της ζωής και δεν απαιτεί τις περισσότερες φορές τη χορήγηση ινσουλίνης. Χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη. Δηλαδή, η ινσουλίνη εκκρίνεται σε φυσιολογικές ή αυξημένες ποσότητες, αλλά δεν είναι δραστική.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 συνήθως εμφανίζονται και εξελίσσονται σε μικρό χρονικό διάστημα και τις περισσότερες φορές είναι θορυβώδη. Περιλαμβάνουν συχνουρία, υπερβολική δίψα, αιφνίδια απώλεια βάρους χωρίς εμφανή λόγο, αδυναμία, υπνηλία ή εξάντληση, αιφνίδιες αλλαγές στην όραση ή θολή όραση, ναυτία, εμετό και πόνο στην κοιλιά.
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, από την άλλη, μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά του διαβήτη τύπου 1, αλλά πιο ήπια και πιο αθόρυβα.
Θεραπευτικές επιλογές
Τα άτομα με ΣΔ τύπου 1 πρέπει να παίρνουν ινσουλίνη. Η ινσουλίνη διατίθεται μόνο σε ενέσιμη μορφή. Οι σύγχρονοι τρόποι χορήγησης ινσουλίνης στον ΣΔ τύπου 1 είναι το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνης (4 ενέσεις την ημέρα) και η αντλία ινσουλίνης. Κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με την άσκηση και τη διατροφή.
Μην το ξεχνάτε! Τα νεαρά άτομα με ΣΔ πρέπει να παρακολουθούνται από εξειδικευμένη ομάδα αποτελούμενη από ιατρό, νοσηλευτή, διαιτολόγο και ψυχολόγο.
Έλεγχος και ρύθμιση του διαβήτη
Ο έλεγχος και η ρύθμιση του διαβήτη επιτυγχάνονται με τη χορήγηση ινσουλίνης, την υγιεινή διατροφή, την καθημερινή άσκηση, τις μετρήσεις σακχάρου αίματος, την εκπαίδευση του παιδιού και της οικογένειας, την πρόληψη των επιπλοκών και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του παιδιού και της οικογένειάς του.
Τα βασικά μέτρα πρόληψης του παιδικού διαβήτη και συγκεκριμένα του διαβήτη τύπου 2 αποτελούνται από κάποιες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής του παιδιού, όπως δηλαδή μείωση του βάρους σε περίπτωση που το παιδί είναι υπέρβαρο, αποφυγή του καθιστικού τρόπου ζωής, ένταξη συστηματικής άσκησης στην καθημερινότητά του και ισορροπημένη διατροφή με αποφυγή υπερκατανάλωσης απλών υδατανθράκων, λιπών και τυποποιημένων τροφών ή γευμάτων τύπου fast food.