0 Comment
Παιδί και κατοικίδιο ζώο: Τα Συν και τα Πλην
Τα ζώα παρέχουν χαρά, συντροφιά και γέλιο στη ζωή μας. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά όχι μόνο δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τα ζώα και να τα φοβούνται, αλλά θα ήταν ωφέλιμο να μεγαλώνουν μαζί με αυτά. Και αυτό γιατί, τα κατοικίδια ζώα συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων και αξιών των παιδιών.
Από την άλλη μεριά, η καθημερινή συμβίωση με τα ζώα μπορεί να προκαλέσει και ορισμένα προβλήματα ή να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.
Σας παραθέτουμε τα βασικά θετικά και αρνητικά στοιχεία αυτής της σχέσης για να αποφασίσετε αν θα πάρετε ή όχι ένα κατοικίδιο.
Τα Συν
1. Συναισθηματική εξέλιξη και κοινωνικότητα
Η έντονη συναισθηματική σχέση που αναπτύσσουν τα παιδιά με το κατοικίδιο τα βοηθά να εκφράζονται, να «δένονται» και να σέβονται τις ανάγκες μιας άλλης ύπαρξης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο έχουν την ευκαιρία, διαμέσου αυτής της σχέσης, να αναγνωρίζουν καλύτερα τα δικά τους συναισθήματα, αλλά και των άλλων και αυτό επιδρά θετικά στις σχέσεις που αναπτύσσουν κοινωνικά. Το κατοικίδιο μπορεί να ενδυναμώσει ουσιαστικά την κοινωνικότητα ακόμη και των πιο εσωστρεφών μικρών παιδιών.
2. Ανοσοποιητικό σύστημα
Τα μωρά που έχουν ζώο στο σπίτι έρχονται σε επαφή με περισσότερα μικρόβια με αποτέλεσμα να δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Συγκριτικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η επαφή με σκύλο έχει σαφέστερη προστατευτική επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, σε σχέση με την επαφή με γάτα.
3. Αίσθημα υπευθυνότητας
Ένα κατοικίδιο ζώο έχει αρκετές ευθύνες. Μαθαίνοντας στα παιδιά να γεμίζουν με νερό και φαγητό το μπολ του κατοικίδιου ζώου όταν αδειάσει, ή βάζοντας το ζώο μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, τα βοηθάμε να αναπτύσσουν αξίες όπως η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη και η ανάληψη αρμοδιοτήτων.
4. Άθληση
Είναι αυτονόητο ότι τα ζώα θέλουν τη βόλτα τους, τον περίπατό τους και το τρέξιμο στη φύση οπότε και ο ιδιοκτήτης ασκείται μαζί τους, κάνοντας τα παιδιά να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό και περισσότερο δραστήριο τρόπο ζωής.