Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης όταν το παιδί είναι άρρωστο.
Τα σημάδια της αφυδάτωσης δεν είναι ευδιάκριτα πολλές φορές, ειδικά σε περιόδους που τα παιδιά ταλαιπωρούνται από κάποια αρρώστια. Μάθετε για τα σημάδια που πρέπει να διακρίνετε και πώς θα προλάβετε την αφυδάτωση.
Ο οργανισμός μας σε περίπτωση εμετού, πυρετού ή/και διάρροιας χάνει αρκετά υγρά, τα οποία δεν μπορεί να αναπληρώσει, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται.
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης
Η αφυδάτωση διακρίνεται σε μετρίου και σε σοβαρού βαθμού:
Συμπτώματα μεσαίου βαθμού αφυδάτωσης:
– Ξηροστομία
– Κλάμα χωρίς δάκρυα
– Υπνηλία
Συμπτώματα σοβαρού βαθμού αφυδάτωσης:
– Ξηρό στόμα
– Υπνηλία
– Κρύα πόδια και χέρια
– Βαριές, γρήγορες αναπνοές
– Γρήγορος παλμός
– Μυϊκές κράμπες
Αντιμετώπιση
Ο τρόπος αντιμετώπισης της αφυδάτωσης είναι σχετικός με την αιτία που την προκαλεί (εμετός, πυρετός, διάρροια και ο συνδυασμός αυτών):
Σε περίπτωση εμετού.
Εάν το παιδί έχει κάνει εμετό, είναι προτιμότερο να μην το πιέζετε να πιεί κάτι ή να φάει για τις επόμενες ώρες. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ανάλογα με την περίπτωση, και θα σας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη σίτιση του παιδιού, καθώς και αν είναι απαραίτητη η χορήγηση ειδικών διαλυμάτων ηλεκτρολυτών.
Σε περίπτωση διάρροιας.
Εάν το παιδί έχει διάρροια αλλά δεν κάνει εμετό, τότε μπορείτε να συνεχίσετε τη διατροφή του κανονικά έχοντας στο μυαλό σας τα ακόλουθα:
– Αποφύγετε τα φρούτα και τα λαχανικά.
– Αποφύγετε τροφές που περιέχουν ζάχαρη.
– Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί διάφορα υγρά (εκτός από νερό), όπως είναι οι χυμοί για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση.
Σε περίπτωση εμετού και διάρροιας.
Αν το παιδί ταλαιπωρείται από εμετό και διάρροια παράλληλα, πρέπει πρώτα να ακολουθήσετε τις οδηγίες του εμετού και στη συνέχεια τη διατροφή για την αντιμετώπιση της διάρροιας (δείτε παραπάνω).
Σε περίπτωση πυρετού.
Όταν το παιδί έχει μόνο πυρετό (χωρίς συμπτώματα εμετού και διάρροιας), είναι πιο δύσκολο να αφυδατωθεί καθώς νιώθει έντονα το αίσθημα της δίψας και τη θέληση να καταναλώσει νερό. Ενθαρρύνετε αυτή του την ανάγκη και γεμίστε το ποτηράκι του με λαχταριστούς χυμούς που θα τονώσουν παράλληλα το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι το παιδί έχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή δεν αισθάνεται καλά, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Εκείνος θα σας καθοδηγήσει και θα χορηγήσει, αν κρίνει ότι χρειάζεται, την κατάλληλη αγωγή.