Οι 10 πιο γνωστές παιδικές, δερματικές παθήσεις.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς ψάχνοντας το σώμα ή το κεφάλι του παιδιού ανακαλύπτουν εξανθήματα και κόκκινα σημάδια.
Οι ασθένειες, η αλλεργία, το κρύο και η ζέστη επηρεάζουν πολύ το δέρμα και πυροδοτούν την εμφάνιση δερματολογικών προβλημάτων.Όταν αναφερόμαστε σε δερματικά προβλήματα που αφορούν τα παιδιά καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος για να σας δώσει τη σωστή θεραπεία.
Ελάτε να γνωρίσουμε τις 10 πιο γνωστές παιδικές, δερματικές παθήσεις:
1. Πέμπτη Νόσος
Η Πέμπτη νόσος οφείλεται στον ιό Παρβοϊό 19. Πρόκειται για μια μεταδοτική αλλά εξίσου ήπια ασθένεια η οποία εξασθενεί σε λίγες εβδομάδες. Η Πέμπτη ασθένεια ξεκινάει με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και παράλληλα εμφανίζεται έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα και ένα εξάνθημα στο σώμα.
Tip: Αν είστε έγκυος πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με ασθενείς που έχουν την Πέμπτη νόσο, διότι ο ιός περνά στο έμβρυο και μπορεί να μολυνθεί.
2. Ανεμοβλογιά
Η ανεμοβλογιά αποτελεί μια κοινή ασθένεια μεταξύ των μικρών παιδιών, αν και στις μέρες εμφανίζεται και στους ενήλικες. Πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια της οποίας κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα και τα εξανθήματα που εμφανίζονται έχουν μορφή κόκκινων κυψελίδων (κόκκινων σημείων) που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Τα σημεία αυτά περνούν από 4 στάδια: αναβλύζουν, εκρήγνυνται, ξεραίνονται και κρύβονται.
3. Έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα
Τα παιδιά που είναι επιρρεπή στο έκζεμα μπορεί να έχουν αλλεργίες και άσθμα. Πρόκειται για εξανθήματα με ξηρό δέρμα και έντονη φαγούρα στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια. Η ατοπική δερματίτιδα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος εκζέματος και σε αυτή την περίπτωση οι δερματολόγοι συνιστούν την αποφυγή σαπουνιών ή χημικών που ερεθίζουν το δέρμα.
Η καλύτερη αντιμετώπιση του εκζέματος είναι η φροντίδα του με ένα εξειδικευμένο, ήπιο μαλακτικό καθαριστικό και κρέμα με ειδικά μελετημένη σύνθεση. Τέτοια προϊόντα διαθέτει η σειρά Novatopia της εταιρείας Rontis τα οποία μπορείτε να βρείτε με 30% έκπτωση.
4. Θερμικό εξάνθημα
Σε αυτή την πάθηση κάνουν την εμφάνισή τους μικρά, ροζ ή κόκκινα σπυράκια στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους του μωρού. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται τα ζεστά ρούχα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και να ανακουφίζουμε το παιδί με ένα δροσερό μπάνιο.
5. Δερματίτιδα εξ’ επαφής
Η δερματίτιδα εξ ’επαφής είναι μια φλεγμονή η οποία προκαλείται όταν το δέρμα των παιδιών αντιδρά σε τροφές, σαπούνια, φυτά, μέταλλα, χημικά, κα. Μετά την επαφή των παραπάνω με το δέρμα το εξάνθημα ξεκινάει εντός 48 ωρών να εκδηλώνεται. Προκαλείται κνησμός και σκασίματα, ενώ το δέρμα γίνεται ξηρό και κόκκινο. Συνήθως η φλεγμονή φεύγει μετά από 1 ή 2 εβδομάδες, αλλά σε περίπτωση που δεν υποχωρεί πρέπει να γίνει άμεσα επικοινωνία με τον παιδίατρο.
6. Κνίδωση
Κνίδωση μπορεί να προκληθεί από φάρμακα (όπως η ασπιρίνη), τροφές (ξηρούς καρπούς, αυγά), στρες, από το κρύο ή τη ζέστη. Εμφανίζεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος με τη μορφή κυψελών.
Για την αντιμετώπισή της χορηγείται (πάντα από τον παιδίατρο) κάποιο αντισταμινικό φάρμακο.
7. Οστρακιά
Η οστρακιά οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.
Το παιδί θα παρουσιάσει αρχικά υψηλό πυρετό (39-40 °C), πονόλαιμο, εμετούς, πόνο στην κοιλιά και το εξάνθημα θα εμφανιστεί 1-2 μέρες μετά. Ξεκινά από τον λαιμό και το πρόσωπο και επεκτείνεται σε όλο το σώμα του παιδιού. Πολλές φορές μπορεί να βρείτε εξανθήματα και κάτω από τις μασχάλες και τους βουβώνες. Το εξάνθημα αυτό πρόκειται για μια μάζα από μικροσκοπικά κόκκινα εξογκώματα που έχουν την υφή σαν λεπτού γυαλόχαρτου και προκαλούν φαγούρα.
Η οστρακιά μπορεί να μεταδοθεί με εκκρίσεις από τη μύτη ή το στόμα. Αν αναγνωρίσετε τέτοιου είδους συμπτώματα στο σώμα του παιδιού σας είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας για να χορηγήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό και να σας συστήσει κάποια φάρμακα για την περιποίηση του δέρματος.
8. Έκτη νόσος (βρεφική ροδάνθη)
Η βρεφική ροδάνθη ή αλλιώς αιφνίδιο εξάνθημα είναι μια μόλυνση η οποία εμφανίζεται συνήθως στους 6 πρώτους μήνες και μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού. Τα συμπτώματά της συγκεκριμένης νόσου είναι ο αιφνίδιος, υψηλός πυρετός διάρκειας περίπου 4 ημερών. Αφού υποχωρήσει ο πυρετός θα εμφανιστεί ένα εξάνθημα αποτελούμενο από μικρά σπυράκια, τα οποία θα ξεκινήσουν από το στήθος του μωρού και την κοιλιά και θα εξαπλωθούν στο λαιμό και σε άλλες περιοχές του σώματος. Μετά από 2 μέρες η νόσος εξασθενεί.
9. Μυρμηγκιά
Αν παρατηρήσετε το παιδί σας να έχει εμφανίσει μικρά ογκίδια στο δέρμα του, τότε ίσως πρόκειται για τη λεγόμενη μυρμηγκιά. Κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στα δάχτυλα και στα νύχια. Καλό είναι το παιδί να μη δαγκώνει τα νύχια του για να αποφύγετε τυχόν εξάπλωση του ιού. Τα συγκεκριμένα κονδυλώματα δεν πονάνε και συνήθως αποχωρούν μόνα τους.
Σε περίπτωση που παρατηρείτε ότι επιμένουν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον δερματολόγο ή τον παιδίατρό σας.
10. Ασθένεια χεριών – ποδιών – στόματος
Πρόκειται για μια κοινή, παιδική ασθένεια η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Ξεκινάει με πυρετό και εξελίσσεται με φαγούρα συνήθως στο σώμα, στα πόδια και στα χέρια, ενώ προκαλεί και πληγές στο στόμα. Η ασθένεια του χεριού, του ποδιού και του στόματος είναι μεταδοτική και εξαπλώνεται με το φτέρνισμα και το βήχα.