Μην παραλείψεις να κάνεις αυτά τα 13 πράγματα τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σου. (β’ μέρος)
Αφού είδαμε παρέα τα πρώτα 6 “πράγματα” που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σου μπορούμε να μάθουμε για άλλα 7 σημαντικά που θα ήταν (ίσως) λάθος να παραλέιψεις:
7. Επένδυσε σε μια ωραία & άνετη ενδυμασία.
Αγόρασε ρούχα, που θα μπορείς να φορέσεις όλες τις ώρες της ημέρας, εντός και εκτός σπιτιού, ενώ φρόντισε να είναι άνετα και σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα. Σε συμβουλεύουμε να μην πάρεις πολύ “φιλόδοξο” μέγεθος, αλλά να προτιμήσεις ένα ελαστικό τζιν, ένα κολάν ή μια φόρμα αν είσαι πιο αθλητικός τύπος. Οι δραστηριότητές σου το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν και θα έχεις την ανάγκη να νιώθεις “ευκίνητη”.
8. Φτιάξε νέες λίστες μουσικής.
Αν σου αρέσει να ακους μουσική, τότε φρόντισε τις “λίστες” σου!
Κάνε μια λίστα αναπαραγωγής για το μαιευτήριο, μία για τις βόλτες με το αυτοκίνητο ή για περιπάτους σας με το καρότσι, και μία με μελωδίες που θα σας χαλαρώνουν όσο παίζεις ή ταΐζεις το μωρό σου.
9. Προετοιμάσου για τα δώρα.
Από τις πιο όμορφες εμπειρίες μετά τη γέννηση του μωρού σου θα είναι ο “χείμαρρος” ευχών και δώρων από όσους θέλουν να συμμετέχουν στη χαρά σας. Οργάνωσε από τώρα μια λίστα με ρούχα και πράγματα που θα χρειαστείς για το μωρό σου, ώστε όταν έρθει η στιγμή που θα θελήσεις να αλλάξεις κάποιο από τα δώρα, να είσαι προετοιμασμένη.
10. Συναρμολόγησε τον βρεφικό εξοπλισμό.
Αν όλος ο εξοπλισμός που έχεις αγοράσει ή λάβει εξακολουθεί να βρίσκεται στα κουτιά του, τότε ήρθε η ώρα να “σηκώσεις μανίκια”! Συναρμολόγησε και επεξεργάσου τον, δες για παράδειγμα πώς λειτουργούν οι ιμάντες του ριλάξ, πώς μπορείς να θέσεις σε λειτουργία το μουσικό mobile, κοκ. Στη συνέχεια τακτοποίησέ τον σε σημείο που μπορείς να τον εντοπίσεις εύκολα και γρήγορα.
* Προσοχή: Κάνε τις δουλειές σου με ηρεμία, μη σηκώνεις βάρη και να φροντίζεις για την ξεκούρασή σου – βρίσκεσαι ήδη στον 9ο μήνα!
11. Φρόντισε για τις προμήθειες του σπιτιού.
Τις τελευταίες εβδομάδες πριν την ΠΗΤ αφιέρωσε χρόνο για να γράψεις μια λίστα με όλες τις προμήθειες που θα χρειαστείτε για τον επόμενο καιρό -όχι μόνο τα αναλώσιμα για τη φροντίδα του νεογέννητου- και προβείτε στις απαραίτητες αγορές. Υπολόγισε, για παράδειγμα, τα χαρτικά, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά που θα χρειαστείτε για τους επόμενους μήνες. Επίσης, συμπλήρωσε την τροφοθήκη σου σε αγαθά με μακρά διάρκεια ζωής όπως ζυμαρικά, κορσέρβες, όσπρια, ελαιόλαδο, κα.
Τις πρώτες ημέρες στο σπίτι ο χρόνος σου θα είναι περιορισμένος και θα χρειάζεσαι τον σύντροφό σου περισσότερες ώρες κοντά σε εσένα και το μωρό σας. Για αυτό είναι προτιμότερο να περιοριστούν τα ψώνια σας εκείνες τις ημέρες στα απολύτως απαραίτητα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
12. Πλύνε τα βρεφικά ρουχαλάκια.
Ήρθε η ώρα να πλύνεις όλα τα ρούχα και κλινοσκεπάσματα που με τόση λαχτάρα έχεις συγκεντρώσει για το μωρό σου. Είναι καλύτερο να πλύνεις ξεχωριστά από τα υπόλοιπα, με ειδικό σαπούνι και να τα αποθηκεύσεις σε μια καθαρή θήκη που κλείνει. Έτσι, όταν γυρίσεις με το βρεφάκι σου στο σπίτι, όλα αυτά που θα χρειαστεί θα είνα έτοιμα και εσύ δεν θα ‘τρέχεις’ να πλένεις.
13. Κοιμήσου.
Απόλαυσε τον ύπνο όσο περισσότερο μπορείς!
Κοιμήσου λίγο το μεσημέρι, πήγαινε στο κρεβάτι νωρίς το βράδυ, χουζούρεψε μέχρι το μεσημέρι. Θα καταλάβεις τον επόμενο καιρό γιατί οι μαμάδες ονομάζουν τον ύπνο “πολυτέλεια” – κάτι ξέρουν!
Tip: Αφιέρωσε 10 λεπτά για να γράψεις σε μια λίστα τους ανθρώπους που αισθάνεσαι άνετα και θα θέλεις να τους καλέσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όσο και αν σου φαίνεται περιττό, εκείνη την στιγμή δεν θα έχεις την ψυχραιμία για να σκεφτείς!