Μαστίτιδα: Πώς να τη αντιληφθείτε και να την αντιμετωπίσετε.
Τι είναι η μαστίτιδα
Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή που δημιουργείται σε κάποιο λοβό του αδένα του στήθους. Το σημείο του στήθους που έχει μολυνθεί κοκκινίζει, πρήζεται, γίνεται σκληρό, πονάει και είναι ζεστό. Κάνει την εμφάνισή του, συνήθως, τις 6 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό αλλά μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Από τι προκαλείται
Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν τη μαστίτιδα είναι τα εξής:
– Απόφραξη του γαλακτοφόρου αδένα.
Μπορεί να φράξει ένας από τους δυο γαλακτοφόρους αδένας, σε περίπτωση που δεν απομακρύνεται όλο το γάλα, γεγονός που οδηγεί σε μόλυνση του μαστού.
– Είσοδος βακτηρίων στο στήθος σας.
Βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στον γαλακτοφόρο αδένα από την επιφάνεια του στήθους σας ή από το στόμα του μωρού μέσω κάποιου ανοίγματος ή ρωγμής του δέρματος. Το γάλα το οποίο παραμένει μέσα στο στήθος της μητέρας (και δεν έχει απομακρυνθεί εγκαίρως) μπορεί να γίνει η αιτία αναπαραγωγής βακτηρίων.
Συμπτώματα
Η μαστίτιδα παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης, πριν εμφανιστεί το κοκκίνισμα και το πρήξιμο στο μαστό. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάνω συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
– Κοκκίνισμα γύρω από την επιδερμίδα του μαστού,
– Τοπική άνοδος της θερμοκρασίας,
– Οίδημα,
– Πυρετός υψηλότερος από 38° C,
– Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας ή δυσφορίας,
– Ρίγη.
Αντιμετώπιση
Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη μαστίτιδα ακολουθήστε τα παρακάτω:
-Βρείτε χρόνο για να αναπαύεστε. Αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις ανάγκες της καθημερινότητας σας, ζητήστε βοήθεια από τον περίγυρο σας.
-Η διακοπή του θηλασμού δεν συνίσταται. Αντιθέτως πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε και να αποφεύγετε μεγάλα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα.
-Τοποθετήστε ζεστή κομπρέσα ή κάντε ένα ζεστό ντουζ πριν τον θηλασμό. Μετά τον θηλασμό θα σας ανακουφίσει μια κρύα κομπρέσα.
–Τραφείτε υγιεινά και καταναλώστε άφθονο νερό. Η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη μαστίτιδα.
Σε περίπτωση που τα συμπτώματα που εμφανίζετε γίνουν έντονα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ο οποίος αν το κρίνει σκόπιμο θα σας συστήσει τα απαραίτητα αναλγητικά για την άμεση αντιμετώπιση του πόνου και αντιβιοτικά σε περίπτωση που η μαστίτιδα οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια.