Εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών στην διατροφή του μωρού μου.
Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι πρέπει να αποφευχθεί η εισαγωγή πιθανών αλλεργιογόνων τροφών στην διατροφή των μωρών, μιας και θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου.
Πρόσφατες έρευνες, όμως, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών στην διατροφή ενός βρέφους όταν είναι σε ηλικία περίπου έξι μηνών, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργιών. Ωστόσο, συνιστάται στους γονείς – ειδικά όταν έχουν παιδιά με έκζεμα ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών – να είναι πολύ προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους πριν δοκιμάσουν κάποια από αυτά τα τρόφιμα.
Aλλεργιογόνα τρόφιμα:
- Γάλα
- Αυγά
- Ψάρι
- Θαλασσινά (π.χ. καβούρια, γαρίδες)
- Ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια)
- Φιστίκια
- Σιτάρι
- Σόγια
Λιγότερο κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα:
- Σουσάμι (σπόροι, λάδι, ταχίνι)
- Σέλινο
- Μουστάρδα
- Διοξείδιο του θείου (ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται συχνά σε αποξηραμένα φρούτα όπως τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα).
Πώς να εισαγάγετε τα αλλεργιογόνα τρόφιμα.
Εάν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών και θέλετε να εμπλουτίσετε τη διατροφή του μωρού σας με αλλεργιογόνες τροφές, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Προσπαθήστε να εισαγάγετε μόνο μία πιθανή αλλεργιογόνα τροφή -από τον παραπάνω κατάλογο- και να αφήσετε λίγες μέρες πριν δοκιμάσετε μια άλλη. Αυτός ο τρόπος καθιστά ευκολότερη την κατανόηση της αλλεργιογόνου δράσης ενός τρόφιμου στην περίπτωση που σημειωθούν τα σχετικά συμπτώματα.
- Εισάγετε το πιθανό αλλεργιογόνο πρωινή ώρα και μην προσφέρετε στο παιδί σας οποιαδήποτε άλλη ‘νέα’ τροφή εκείνη την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση, θα έχετε στην διάθεσή σας όλη την ημέρα για να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας και να λάβετε βοήθεια.
- Ξεκινήστε με μικρές δόσεις και παρακολουθήστε πως αντιδρά ο οργανισμός του μωρού σας στο συγκεκριμένο τρόφιμο.
- Αποφύγετε αλλεργιογόνα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού και προτιμήστε τα τρόφιμα αυτά στην πιο φυσική τους μορφή.
Σημαντική σημείωση:
Τα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά έως και 2 ώρες αφού το παιδί έχει καταναλώσει το φαγητό στο οποίο είναι αλλεργικό.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Κνησμό
- Εξανθήματα
- Φαγούρα στο στόμα
- Οίδημα προσώπου, γλώσσας ή χείλους
- Έμετος και/ή διάρροια
- Κοιλιακές κράμπες
- Βήχα
- Ζάλη
- Πρήξιμο του λαιμού και των φωνητικών χορδών
- Δύσπνοια
Αν διαπιστώσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, ζητήστε αμέσως την συμβουλή και την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας.