Βρυγμός στα παιδιά: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται.
Τι είναι ο βρυγμός;
Ο βρυγμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα παιδιά σφίγγουν ή “τρίζουν” τα δόντια τους κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου και λιγότερο όταν είναι ξύπνια. Ο βρυγμός προκαλείται συνήθως από το άγχος και την απογοήτευση αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις θεωρούνται ακίνδυνες και εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.
Η κατάσταση του βρυγμού παρατηρείται περίπου στο 15%-30% των παιδιών μικρής ηλικίας και εμφανίζεται κυρίως στην ηλικία των 4-5 ετών, ενώ είναι μεγάλη η πιθανότητα να συνεχιστεί μέχρι περίπου την ηλικία των 10-12 χρονών.
Οι κύριες περίοδοι που μπορεί ένα παιδί να σφίγγει τα δόντια του είναι:
– Όταν ανατέλλουν τα πρώτα, νεογιλά δόντια.
– Όταν τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια.
Επιδράσεις
Μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση στη διάρκεια της ζωής τους χωρίς κάποια αρνητική συνέπεια, υπάρχουν όμως και παιδιά, τα οποία λόγω του τρίξιμο των δοντιών τους καταλήγουν με πολύ ευαίσθητα δόντια.
Αντιμετώπιση
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι αντιμετώπισης, οι οποίοι προλαμβάνουν αυτή τη κατάσταση. Βοηθήστε το παιδί σας στην αποφυγή του βρυγμού, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
1. Βοηθήστε το παιδί σας να χαλαρώσει πριν τον ύπνο, κάνοντας ένα χαλαρό μπάνιο ή ακούγοντας απαλή μουσική. Μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους είναι λιγότερο πιθανό να αντιδράσει σφίγγοντας τα δόντια του στον ύπνο του.
2. Προσπαθήστε να του κάνετε απαλό μασάζ στους μυς της γνάθου. Ασκήσεις τεντώματος και χαλάρωσης στην ομάδα των μυών της στοματικής κοιλότητας μπορεί να φανούν χρήσιμες.
3. Φροντίστε το παιδί να πίνει αρκετό νερό. Η αφυδάτωση πολλές φορές συνδέεται άμεσα με τη συνήθεια του “τριξίματος” των δοντιών.
Στην προσχολική ηλικία δεν είναι απαραίτητη η οδοντιατρική παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος κάνοντας μια ειδική εξέταση στο παιδί θα σας ενημερώσει αν σφίγγει τα δόντια του και θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί ίσως είναι απαραίτητη η κατασκευή και η χρήση κάποιου προσωρινού ενδοστοματικού νάρθηκα (πλαστικό μασελάκι νυκτός), το οποίο θα ανακουφίσει το παιδί, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα που έχει.