Αυτά είναι τα 4 ισχυρότερα κίνητρα που μπορείς να δώσεις στα παιδιά σου.
– “Απίστευτα” καλό, τόσο που αγγίζει τα όρια της φαντασίας.Η αλήθεια είναι ότι τα νεαρότερα άτομα της οικογένειας δεν μπαίνουν εύκολα σε καλούπια και συχνά κάνουν το δικό τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις κουβέντες της μαμάς και του μπαμπά. Ωστόσο, τα παιδιά γίνονται “υπόδειγμα” συνεργασίας όταν έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να το κάνουν-και δεν εννοούμε κάποιο δώρο ή υλικό αντάλλαγμα.
– Δώσε του αρμοδιότητες
Τις περισσότερες φορές είναι ανάγκη να εξηγήσουμε στα παιδιά έννοιες που για τους ενήλικες είναι αυτονόητες, όπως για παράδειγμα ότι πλένουμε τα ρούχα μας γιατί θέλουμε να τα φοράμε καθαρά. Στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια για μια δουλειά ή ακόμα και να την αναθέσετε στο παιδί, ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Αν παιδάκι προσχολικής ηλικίας μπορεί να σας δίνει τα μανταλάκια καθώς θα απλώνετε τα ρούχα ή να ρίξει το αλεύρι στη ζύμη του κέικ που ετοιμάζετε.
– Γίνε το “παράδειγμα προς μίμηση”
Αν θέσετε τον κανόνα: “Κανένας δεν πάει στο κρεβάτι του αν δεν πλύνει πρώτα τα δόντια του”, θα δείτε λίγες φορές τα παιδιά σας να φροντίζουν την στοματική τους υγιεινή – χώρια που οι μισές θα είναι μετά από μικροδιαμάχη.
Αν όμως υιοθετήσετε παρέα με το βλαστάρι σας αυτή τη συνήθεια, τότε θα του δείξετε με τον τρόπο σας την σπουδαιότητα αυτής της πράξης. Άλλωστε, μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά θαυμάζουν και μιμούνται τις πράξεις των γονέων τους.
– Δείξε την αγάπη σου σε κάθε περίπτωση
Τα παιδιά που νιώθουν ότι τα αγαπούν και πιστεύουν σε αυτά, έχουν περισσότερη δύναμη και θέληση να κάνουν κάτι. Η αγάπη και η αποδοχή από το γονέα λειτουργεί πάντα για το παιδί του ως το πιο ισχυρό κίνητρο για να θελήσουν να κάνουν κάτι από μόνα τους, αφήνοντας τους λίγα περιθώρια αδρανοποίησης τους.
– Δώσε του ευκαιρίες να δοκιμάσει ξανά και ξανά
Ενθάρρυνε το παιδί να γνωρίσει και να ασχοληθεί με διάφορα πράγματα που του κινούν την περιέργεια. Δείξε του τις βασικές αρχές και κανόνες και άφησέ του χώρο να δοκιμάσει, να αποτύχει, να νιώσει την ανάγκη να σε ρωτήσει και να ξαναδοκιμάσει. Αυτή η διαδικασία θα το γεμίσει ενέργεια και θέληση να συμμετέχει σε δραστηριότητες, να μην φοβάται να ξεκινήσει κάτι και να στο τέλος να παίρνει χαρά από τη συμμετοχή.
Δοκίμασε να δώσεις στα παιδιά σου ουσιαστικά κίνητρα που τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους και τα κινητοποιούν για τους σωστούς λόγους.