Από την κούνια στο κρεβάτι: 7 σημεία για να εξασφαλίσετε μια ομαλή μετάβαση για το παιδί σας.
Τα περισσότερα παιδιά λένε “αντίο” στην κούνια τους και μετακινούνται σε παιδικό κρεβάτι συνήθως στην ηλικία των 2 έως 3½ ετών. Η μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι, συνεπάγεται με το γεγονός ότι πλέον το παιδί κινείται με μεγαλύτερη ανεξαρτησία, δηλαδή μπορεί επίσης να ‘βγει’ από το κρεβάτι του πιο εύκολα και μπορεί να επεξεργαστεί τα πράγματα στο υπνοδωμάτιό του χωρίς την επίβλεψη του γονέα (απαραίτητα).
Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που είναι καλό να ελέγξετε εξονυχιστικά το παιδικό δωμάτιο και να επικεντρωθείτε σε ενέργειες που διαφυλάσσουν την ασφάλεια του παιδιού, αποτρέποντάς το από πιθανά ατυχήματα:
1. Τοποθετήστε κλειδαριές ασφαλείας στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες και σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να περάσουν από το μικρό άνοιγμά τους.
2. Τυλίξτε ή κοντύνετε την κουρτίνα ώστε να είναι τουλάχιστον 1,6 μέτρα πιο ψηλά από το δάπεδο, καθώς μπορεί να την τραβήξει ή και να στηριχθεί επάνω της. Επίσης, κρατήστε μακριά από το δωμάτιο κορδόνια και σχοινιά που θα μπορούσαν να γίνουν επικίνδυνα στοιχεία στα παιδικά χέρια.
3. Βεβαιωθείτε ότι οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείτε στο παιδικό δωμάτιο, όπως οι συσκευές θέρμανσης, πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Αν είναι δυνατό τοποθετήστε τις σε απόσταση από το κρεβάτι, έτσι ώστε το παιδί να μην μπορεί να τις πλησιάσει εύκολα.
4. Αφαιρέστε αποιοδήποτε αντικείμενο στο οποίο μπορεί να σκαρφαλώσει και να πέσει, όπως καρέκλες και σκάλες.
5. Βαριά αντικείμενα και έπιπλα που θα μπορούσαν να πέσουν επάνω στο παιδί και να θέσουν σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα, καλό είναι να σταθεροποιηθούν ή και να απομακρυνθούν. Ακόμα και τα μικρά αλλά βαριά, διακοσμητικά στοιχεία είναι ικανά να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς.
6. Απομακρύνετε και τοποθετείστε σε μη προσβάσιμο σημείο (π.χ. σε ένα ντουλάπι) τυχόν φάρμακα, οινόπνευμα και κρέμες που κρατάτε στο δωμάτιο για την βρεφική φροντίδα, αλλά και αντικείμενα όπως μπαταρίες και κέρματα.
7. Δοκιμάστε να κλείνετε την πόρτα του δωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας – εξασφαλίζοντας παρόλα αυτά ότι έχετε ακουστική επαφή. Διαφορετικά, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι και το υπόλοιπο σπίτι είναι ασφαλές, σε περίπτωση που σηκωθεί το παιδί σας κατά τη διάρκεια της νύχτας και αποφασίσει να κάνει μια μικρή “εξερεύνηση”.
Είναι σημαντικό να μην υπάρχει βιασύνη και η μετάβαση του παιδιού από την κούνια στο κρεβάτι να γίνει ομαλά, μα πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Ελέγξτε τα επικίνδυνα σημεία του παιδικού δωματίου και δημιουργήστε έναν άνετο και λειτουργικό χώρο για το παιδία σας και τις αυξημένες (πια) δυνατότητές τους.